Mirasbırakanın vefat etmesinden sonra mirasçılar, mirası paylaşmakta çoğunlukla anlaşmazlığa düşerler. Özellikle miras kalan şey tarım arazisi ise bu anlaşmazlık artmaktadır.
Tarımsal arazilerin paylaşılması, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda özel olarak yer almıştır. Bunun nedeni ise tarım arazilerinin bölünerek küçülmelerini engellemek ve araziyi kullanmaya ehil olan mirasçıya vermek amaçlanmıştır.
Tarım Arazisi Miras Paylaşımı
Tarımsal arazilerin paylaşılması problemi birden fazla mirasçının söz konusu olduğu ve bu mirasçıların kendi aralarında anlaşamadığı durumlarda gerçekleşir. Terekedeki tarımsal arazilerin paylaşılmasında Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu (TKAKK) 8/B-1 madde hükümleri uygulanır.
Kanun koyucu, tarım arazilerinin paylaşılması konusunda azami bir süre belirlemiştir. Bu süre 1 yıldır. Mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde, tarım arazisi mirasçılardan birine ya da üçüncü bir kişiye devredilmemesi veya dava açılmaması halinde TKAKK 8/Ç gereği, tarım arazisinin mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye devri konusunda yetkili kurum Tarım ve Orman Bakanlığı olacaktır.
Mirasçıların Tarım Arazisini Paylaşması
Mirasçılar, oybirliği ile anlaşarak miras kalan tarım arazisini diledikleri gibi paylaşabilecektir. Mirasçılar arasında anlaşma olmaması halinde ise TKAKK hükümleri uygulanacaktır. Mirasçılar, tarımzal araziyi bir mirasçıya devredebilecekleri gibi üçüncü bir kişiye de devredebilirler. Mirasçıların birlikte anlaşarak tarımsal araziyi devredeceği kişide tarımsal faaliyeti yürütmeye ehil olması durumu aranmaz.
Tarım arazisi, TKAKK ekli listesinde belirtilen asgari büyüklüğün altına düşmemek koşuluyla bölünebiliyorsa, tarım arazisinin aynen paylaşılması imkanı da olacaktır.
Mirasçılar, aralarında yazılı olarak da anlaşarak tarımsal arazinin özgüleneceği mirasçıyı belirlemesi de mümkündür. Bu durumda Türk Medeni Kanunu 676. madde uygulanacaktır.
Paylaşma sözleşmesi
Madde 676- Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.
Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.
Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.
Sözleşme yapıldıktan sonra mirasçılar tarım arazisinin devrinden kaçınırsa, ilgili mirasçı tescile zorlama davası (TMK m. 716) açarak, tarımsal arazinin mülkiyetinin hükmen geçirilmesini talep edebilir.
Tarımsal Arazinin Üçüncü Kişiye Devri
Mirasçıların tümü birlikte anlaşarak, tarım arazisini üçüncü bir kişiye devredebilir. Üçüncü kişi gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilecektir. Devredilecek kişinin tarımsal faaliyeti yürütmeye ehil olması da gerekmez. Bölünme imkanı olmayan arazilerin tek parça halinde devredilmesi gerekir.
Tarım Arazisinin Dava Yoluyla Mirasçılara Paylaştırılması
Mirasçıların anlaşmaması ve mirasçılardan birinin 1 yıl içinde dava açmaması halinde, TKAKK 8/Ç hükmü gereğince, tarımsal arazinin ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması halinde en yüksek fiyatı veren istekli mirasçıya devrinin gerçekleşmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açma yetkisi verilmiştir.
Tarımsal Arazinin Özgülenmesi Davası
Tarımsal arazinin özgülenmesi davası mirasbırakanın son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmalıdır. Davanın mirasçılardan birinin veya Bakanlığın açmasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
40 yıl önce babam ve kardeşleri atalarından miras kalan tarımsal arazileri kendi aralarında sözleşme yaparak paylaşmışlar mirascıların bir kısmı öldüler kalan mirascılar kendi aralarında paylaşma yapamıyorlar çözüm bulamıyoruz bize yardımcı olmanızı bekliyorum teşekürlet
Merhabalar, iletişim sayfamızdan bize ulaşıp randevu talep edebilirsiniz.
merhaba bizim arsa var miras kaldi daha paylasilmadi bunu mirascilardan biri diger mirascilardan habersiz ekebilirmi. Veya ekerse sikayet edebilirmiyiz
Merhaba, mirasçılardan biri ekerse diğer mirasçılar hukuki haklarını kullanabilir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.
Merhaba bizim de dedemizden arsa kaldı. Paylaşıldı. Ama tapuyu alma aşaması geldi. Bu amcam halam hepsi sorun çıkarıyor. Bu nasıl çözülür. 20 yıl olmuş herkes yerini alıyor ekiyor. Tapu işi olunca yoklar.
Merhaba, dava açılması gerekiyor. Detaylı bilgi için Ofisimizle iletişime geçerek danışmanlık için randevu talep edebilirsiniz
Merhabalar.Babamdan kalan 21 dekar tarim alanindan hisseme düsen yaklasik 3,5 dekar hissemi kimseye vermek istemiyorum kendim bag,bahce olarak kullanmak, bag evi yapip agaclandirmak istiyorum. ne gibi hakkim yada sansim var. Tesekkür ederim
Merhaba, sorunuzu daha detaylı cevaplandırabilmek için başka bilgilere de ihtiyacımız var. Ofisimizle iletişime geçerek danışmanlık için randevu talep edebilirsiniz.
Merhaba babamdan kalan koy evi ve 4 tarlayı kardeşler arasında imzalı olarak paylaştık bu anlaşma geçerli mi yeniden paylaşım talebi olabilir mi
Merhaba, danışmanlık için randevu almanız gerekmektedir.
Merhabalar miras kalan 125 dekar tarlamız var babam ve kardeslerı mirasçıları oluyor babam hariç diğerleri satmak istiyor ama babam tarlanın kendine düşen payını satmak ıstemıyor böyle bir seyın olması mümkün mü yoksa çoğunluk satmak istediği için tarla satılmak zorunda mi
Merhaba, konuyla ilgili detaylı bir görüşme yapmak gerekiyor. İletişim sayfamızdan bize ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.
mirascılar kendilerine düşen paylarını satmak istediklerinde ızalei şu kararı ile kanunen ilk önce koyde kalan verasetciye satmak zorundamıdırlar tarım bakanı mehdi eker tarafından arazilerin bolünmemesi ile ilgili böyle bir kanun çıkartmıştı bu kanun halen yürülüktemi
Merhaba, tarım arazilerinin bölünmesi ile ilgili TKAKK halen yürürlüktedir. Detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.
Sayın Avukatım , verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler .Biz de 3 Öner kardeşler olarak
22 dönüm fındık bahçemizde ifraz sorunu yaşıyoruz .Mucavir alanın 150 metre dışında kaldığı için 3 e bölemedik .Her üçümüzde kesin böler tapu alırız diye gittik dikili alan 5 dönüme bölünür diye biliyorduk i , ama bu mucavir alan dert oldu .Hepimiz de bağımsız üretmek istiyoruz , yaş 70 lere gelmiş , yarın çocuklara torunlara sorun bırakmak hiç hoş değil . Şimdi kendi aramızda anlaşarak sözleşme ile , noter ile neyse bir kardeş birimize devir etmiş olsa , o zaman 2 kardeş üzerine tapu alabilirmiyiz ? Ya da bu Mucavir Alan sınırı değişirmi , köy iken ihtiyar heyeti ile çözerdik , şimdi mahalle , İlçe belediye ye talepde bulunsak .Hani bahçe bölünmesin mantığı tamam , ama uzun vadeli dikili alan ormana dönecek bu gidişle .Üretime devem etme de tereddüt yaşadık .Sonuçta aman kötü kardeş kardeşe de güvenmez oluyor .Selam ve sevgiler .
telefon 05382812079
Merhaba, iletişim sayfamızdan bize ulaşırsanız daha detaylı yardımcı olabiliriz.