Özel Hayatın Gizliliği Nedir?
Kişinin özel anları, kişisel bilgileri, özel durumlar yani kısaca özel hayatının kişinin rızası dışında ihlal edilmesi durumunda özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşmaktadır.
Özellikle teknoloji ve sosyal medyanın gelişmesi ile beraber bu suç oranında da artış meydana gelmiştir. Çünkü insanlar özel hayatlarını sosyal medyada daha sık paylaşmaya başlamıştır. Bu durum da bu bilgilerin daha kolay ele geçirilmesi ve yayılması tehlikesini doğurmuştur.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçunun Unsurları
- İhlalin “özel hayata” karşı yapılması gerekir.
- Suçun kasıtlı olarak işlenmesi gerekir. Özel hayatın gizliliğini ihlal taksirle işlenemez.
Özel Hayatın Gizliliği İhlali Cezası
(1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
134. maddede Maddede iki ayrı suç düzenlenmiştir. Bunlardan ilki maddenin birinci fıkrasında düzenlenen özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu, ikincisi maddenin ikinci fıkrasında düzenlen özel hayatın gizliliğinin ifşa yolu ile ihlali suçudur.
Özel Fotoğrafların Paylaşılması Cezası
Özel fotoğraflarım benden izinsiz paylaşıldı bunun cezası nedir? Şahsınıza ait özel fotoğraflarınızın sizden izinsiz şekilde paylaşılması “özel hayatın gizliliğini ihlal suçu” oluşturacaktır. Bu suçun cezası da yukarıda belirttiğimiz gibi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu
Madde, kişilerin gizli yaşam alanına girerek veya başka suretle başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının saptanmasını ve kaydedilmesini cezalandırmaktadır. Suçun oluşması için ilgilinin rızasının bulunmaması şarttır.
Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu taksirle işlenebilir ancak kanunda taksirle diye bir ceza bulunmamaktadır. Örneğin; dışarıda kamera ile çekim yaparken görüntüye yatak odasında öpüşen bir çiftin girmesi bu sebepten kişilere ait özel bir anın kamera ile kayıt altına alınması eyleminde failin bu yönde bir kastının olmaması, eylemin taksir ile gerçekleştirilmesi ve taksir ile özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi eyleminin ceza kanununda suç olarak düzenlenmemesi sebebiyle eylem suç oluşturmayacaktır.
Özel Hayatın Gizliliğinin İfşa Yolu İle İhlal Suçu
Madde metninden, özel hayata ilişkin görüntü ve seslerin yetkisiz kişilere ifşa edilmesinin bu suçu oluşturacağı anlaşılmaktadır. Bu suçun en önemli hareket unsuru “ifşa” fiilidir. İfşa etmek kelime anlamı ile gizli bir şeyi ortaya dökmek, açığa vurmak, yaymak, ilan etmek, afişe etmek, reklam etmek anlamlarına gelmektedir.
Söz konusu görüntü ve sesler kişilerin rızası ile veya başka herhangi bir hukuka uygunluk sebebi ile hukuka uygun olarak elde edilmiş bile olsa ilgili kişinin rızası olmaksızın ifşa edilmesi bu suçun oluşumu açısından yeterlidir.
İfşanın aleniyet anlamına gelmediğini belirtmekte fayda vardır. Diğer bir ifade ile ses ve görüntülerin sayısız kişinin öğrenebileceği şekilde ifşa edilmesi şart değildir. Bir kişiye bile bu ses ve görüntülerin gönderilmesi, izletilmesi yeterlidir.
Vefat etmiş kişiler bu suçun mağduru olamaz. Vefat eden kişinin fotoğrafının basında onur kırıcı şeklinde paylaşılması durumunda bu suç oluşmaz. TCK 130. maddede belirtilen kişinin hatırasına hakaret suçunu oluşturacaktır.
Özel Hayatın Gizliliğini Basın ve Yayın Yoluyla İhlal
Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
Özel Hayatın Sınırları Nerede Başlar ve Nerede Biter?
“Kişinin, başkalarının gözü önünde olmayan, kamuya kapalı, herkesten gizlediği hayatı” özel hayat olarak tanımlayabiliriz. Kişisel veriler, konut, haberleşme ve aile hayatına saygı, kişisel hayata saygı, geniş anlamda ‘özel hayat” ile ilgili unsurları oluşturmaktadır.
Özel Hayatın Gizliliği Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?
1-) Savunma hakkı
Özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir fiilin savunma hakkı kapsamında hukuka uygun kabul edilerek suç oluşmadığı sonucuna varabilmek için,
> Suç soruşturması veya kovuşturmasına konu olabilecek bir eylemin mevcut olması,
> Bu eylemin kişinin kendisine veya ailesine yönelen haksız bir saldırı niteliğinde olması,
> Gizliliği ihlal eden eylemin yetkili makamlara sunulmak üzere suçu kanıtlamak amacıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
> Yetkili makamlara başvurma imkanının olmaması,
> Bir daha kanıt elde etme imkanı bulunmaması,
> Olayın ani gelişmesi
Yargıtay’a göre gizli kamera ile yapılan ses ve görüntü kaydı ancak bu kayıtların bir suç soruşturma veya kovuşturmasında diğer şartların da varlığı halinde savunma hakkı kapsamında kullanılması ile hukuka uygunluk sebebi olarak kabul edilebilir. Bu şartlardan birinin eksikliği halinde söz konusu delil hukuka aykırı delil haline geleceğinden hem suçun kanıtlanmasında kullanılamayacak hem de kaydın yapılması başlı başına özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunu oluşturacaktır.
2-) İlgilinin Rızası
Türk Ceza Kanununda en önemli hukuka uygunlu sebebi ilgili kişinin fiilin yapılmasına rıza göstermesidir. Kişinin özel hayatı olduğu için özel hayatı konusundaki kararları da kendisine aittir. Kişinin rızasıyla çıplak fotoğraf, çıplak videosunun çekilmesi hukuka uygunluk oluşturacağından dolayı suç sayılmayacaktır.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Şikayete Tabi Mi?
Özel hayatın gizliliğini ihlal şikayete bağlı mı? Özel Hayatın Gizliliğini İhlal suçu şikayete tabi suçtur. Mağdur kişi şikayet etmeden şüpheli hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmaz. Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunda suçtan zarar gören görüntü veya sesleri kaydedilen, takip edilen, gizlice dinlenen, ifşa edilen, özel hayata dair hakları ihlal edilen kişidir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Şikayet Süresi
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu şikayet süresi 6 aydır. Bu süre fiil veya faili öğrenmeden itibaren başlayacaktır. Şikayetten vazgeçme ve feragat mümkündür. Bu durumlarda soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi, kovuşturma aşamasında ise düşme kararı verilmesi gerekir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Zamanaşımı
Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunun cezasının yukarı sınırı 3 yıl, ifşa suretiyle gerçekleştirilmesi halinde ise 5 yıl olması olması hasebiyle TCK’nın 66. maddesi gereğince dava zamanaşımı sekiz yıldır. Nitelikli hallerin mevcudiyeti halinde de ise verilecek cezanın üst sınırının beş yılı aşması halinde dava zamanaşımı süresi on beş yıl olarak hesaplanır. Bu süre fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar ve bu süreler içerisinde faile kesinleşmiş bir mahkumiyet verilememesi halinde, söz konusu eylem için faile artık ceza verilemez.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Uzlaştırma
Özel hayatın gizliliği suçu uzlaştırmaya tabi bir suçtur. Soruşturma aşamasında veya kovuşturma aşamasında taraflar uzlaşabilirler. Uzlaştırma prosedürü için Uzlaştırma makalemizi inceleyebilirsiniz.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Görevli Mahkeme
Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Yetkili Mahkeme
Davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. Suç, ülkede yayımlanan bir basılı eserle işlenmişse yetki, eserin yayım merkezi olan yer mahkemesine aittir. Ancak, aynı eserin birden çok yerde basılması durumunda suç, eserin yayım merkezi dışındaki baskısında meydana gelmişse, bu suç için eserin basıldığı yer mahkemesi de yetkilidir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Para Cezası
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu nedeniyle verilecek olan hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etkin Pişmanlık
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaz.
Whatsapp Yazışmaları Özel Hayatın Gizliliği
Kişilerin whatsapp mesajları özel hayatın alt unsurlarından bir tanesidir. Kişilerin özel hayatı sayılan Whatsapp yazışmalarının ortaya çıkması nedeniyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşabilecektir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Şikayet Dilekçesi
Özel hayatınızın gizliliği başkası veya başkaları tarafından ihlal edilmişse o zaman yazılacak bir özel hayatın gizliliğini ihlal şikayet dilekçesi ile şikayette bulunabilirsiniz. Dilekçe yazılırken belirli noktalara dikkat edilmelidir. O yüzden uzman ceza avukatına danışarak hareket etmeniz sizin lehinize olacaktır.
Merhabalar, instagram fotoğrafım alınarak başka bir profilde kullanılıyor. Yardımcı olabilir misiniz ?
Merhabalar, detayları bilmeden yardımcı olmamız mümkün değil. İletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz. İyi günler.