Olağan Dışı Evlenmeye İzin Davası

Olağan Dışı Evlenmeye İzin Davası

Evlilik. Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartların sağlanmasıyla gerçekleşebilir. Bu şartların sağlanmaması durumunda evlilikten söz edilemez. Bu şartlar; evlenme ehliyetinin bulunması ve evlilik engellerinin bulunmamasıdır.

Olağan Evlenme Yaşı

Türk Medeni Kanunu 124/1. fıkraya göre olağan evlenme yaşı 17’dir.

Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.(TMK m.124/1)

Olağanüstü Evlenme Yaşı

Türk Medeni Kanunu 124./2 maddesine göre olağan dışı evlilik yaşı 16’dır.

Hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya
vasi dinlenir. (TMK m. 124/2)

Olağanüstü Evlenme Nedir?

16 yaşını doldurmuş olan kişinin, olağanüstü bir durum ve pek önemli sebebin varlığı halinde evlenme durumuna “olağanüstü evlenme” denilmektedir.

Olağanüstü Evlenmeye İzin Davası

16 yaşını dolduran kişi evlenmeye izin davası açarak evlenebilir. Olağan dışı evlenmeye izin davasının kabul edilebilmesi için 16 yaşını doldurmuş olmak tek başına yeterli değildir. Bunun yanında, olağanüstü durum ve pek önemli bir sebep bulunmalıdır.

Olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebebin bulunup bulunmadığı Aile Mahkemesi hakiminin takdirindedir.

Açılacak olan olağan dışı evliliğe izin davası çekişmesiz yargı davasıdır. Yani hasımsız olarak açılmaktadır. Evlenilmek istenen kişiye karşı husumet yöneltilmesi zorunlu değildir.

Açılacak olan evlenmeye izin davasında dosya üzerinden karar verilmemesi gerekir. Aile mahkemesi hakimi duruşma yapmalıdır. Bu duruşmada evlenme izni isteyen kişi mutlaka dinlenilmeli ve deliller incelenerek bir karar verilmelidir.

Olağanüstü Evlenmeye İzin Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Olağan dışı evlenmeye izin davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme ise izin isteminde bulunan kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Olağanüstü Evlenme İzin Dilekçesi

…… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI:

DAVA KONUSU:

AÇIKLAMALAR:

1) Erkek arkadaşım olan ….. ile …. tarihte kalabalık bir törenle nişanlandım. ( Ek-1)

2) Erkek arkadaşımın ailesinin evde olmadığı 2 ay boyunca sürekli yanına gittim. Bazı geceler beraber kaldık. Bu nedenle o mahallede bazı dedikodular çıkmaya başladı. Bu dedikodular benim ve erkek arkadaşımın ailesini rahatsız edecek seviyeye gelmiştir. Yakın zamanda evlenemediğimiz takdirde ailemle aramda sorun çıkma durumu bulunmaktadır. Babam ve annem dinlenildiği takdirde bu durum açıkça ortaya çıkacaktır.

3) ….. tarihinde onaltı yaşını doldurmuş olmam ve olağanüstü durum ve pek önemli sebeplerle TMK. 124/2 ye göre evlenmeme izin verilmesi talebi hasıl olmuştur.

DELİLLER: Nüfus kayıt örneği, nişan fotoğrafları, tanık ve tüm sair deliller

HUKUKİ SEBEPLER: TMK ve İlgili Kanun ve Yönetmelik

TALEP SONUCU: Yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı davanın kabulü ve nişanlım olan …… ile evlenmeme izin verilmesine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. 30.06.2022

                                                                                                                                        Davacı

                                                                                                                                             ………

EKLER:

  • Nişan fotoğrafları
  • Tanık listesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir