Ortaklığın Giderilmesi Davası

miras ortaklığının giderilmesi davası

Miras Ortaklığı Nedir?

Miras bırakanın vefatından sonra mirasçıların terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan ortaklığa "Miras Ortaklığı" denir.

Miras Ortaklığının Sona Erme Şekilleri

1-) Mirasın Tamamen Paylaşılması: Miras ortaklığını sona erdiren ilk durum mirasın tamamen paylaşılmasıdır. Tereke kapsamındaki tüm hakların paylaşılması miras ortaklığını sona erdirecektir.

2-) Elbirliği Mülkiyetin Paylı Mülkiyete Dönüştürülmesi: Türk Medeni Kanunu 644. maddeye göre, mirasçılardan biri elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete dönüştürülmesi için dava açabilecektir. Davanın sonucunda miras ortaklığı sona erebilecektir.

3-) Tereke Aktifinde Hiçbir Değerin Kalmaması: Terekedeki borçların ödenmesi üzerine terekede aktif olarak herhangi bir değerin kalmaması durumunda da miras ortaklığı sona erecektir.

4-) Miras Ortaklığının Başka Bir Ortaklığa Dönüştürülmesi: Mirasçılar miras ortaklığını değiştirebilirler. Miras ortaklığının başka bir ortaklığa dönüştürülebilmesi için tüm mirasçıların onay vermesi gerekir.

5-) Mirasçı Sayısının Bir Kişiye Düşmesi: Mirasçı sayısının bir kişiye düşmesi durumunda miras ortaklığı sona erecektir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası

Eski adıyla izale-i şüyu ve yeni adıyla ortaklığın giderilmesi davası (miras nedenli), iki şekilde açılabilecektir. Bunlar:

1-) Elbirliği Mülkiyetin Paylı Mülkiyete Dönüştürülmesi: 

Paylı veya elbirliği ile mülkiyete konu olan taşınmaz veya taşınır mallarda paydaşlar/ortaklar arasında mevcut  mülkiyet ilişkisini sonlandırıp  bireysel mülkiyete geçmeyi sağlayan bir dava türüdür.

Bu davayı mirasçılardan biri veya birkaçı açabilir. Bu davada veraset belgesinde bulunan tüm mirasçılar bulunmalıdır. Davanın açılması üzerine mahkeme, diğer mirasçılara itirazları olup olmadığı konusunda tebligat yapacaktır. Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.

2-) Paylaşmayı İsteme Hakkı: 

Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini Sulh Hukuk Mahkemesinden isteyebilir. Bu davaya paylaşma davası da denilmektedir. Bu davada da veraset belgesinde bulunan tüm mirasçıların bulunması gereklidir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hakim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.

Paylaşmanın derhal yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; hakim, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.

Davada tüm mirasçıların bulunması gerektiğini belirmiştik. Taraf teşkili sağlanmadan işin esasına girilemeyecektir. Taraf teşkili sağlandıktan sonra mahkeme tarafından yapılacak keşif ile bilirkişiler marifetiyle taşınmazın kıymet takdiri yapılır. Taşınmazın kıymet takdiri ve mirasçıların payları raporda belirlendikten sonra davada taraf olan mirasçıların her hangi bir itirazı olmazsa mahkeme ortaklığın satış yoluyla giderilmesi için hüküm kuracaktır.

Ortaklığın Giderilmesi Arabuluculuk

Ortaklığın giderilmesi davasının açılabilmesi için öncelikle zorunlu olarak arabuluculuğa başvurulması gereklidir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

Miras ortaklığının giderilmesi davası süresi davanın taraf sayısı, davadaki mirasın büyüklüğüne ve mahkemenin yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Ancak ortaklığın giderilmesi davası süresi ortalama 2-3 yıl sürebilmektedir.

Miras Ortaklığının Giderilmesi Davasında Malın Mahkeme Tarafından Satılması

Mahkeme hükmü itiraz olmaksızın kesinleştikten sonra mahkeme satış dosyası hazırlar ve miras kalan taşınmaz ihale yoluyla satışa çıkarılır. İhalede paydaşlardan her hangi biri gayrimenkulü satın almak için pey sürebileceği gibi dışarıdan bir kişide kanunda belirtilen teminatları yatırmak koşuluyla pey sürebilir.

Ortaklığın giderilmesi davasının satış yoluyla giderilmesi İcra İflas Kanunu hükümleri ile belirlenmiştir. Bu nedenle detaylı bilgi için uzman bir miras avukatından yardım almanızı önermekteyiz.

Miras Ortaklığının Giderilmesi Davası Görevli Mahkeme

İzale-i şüyu davası veya diğer adıyla ortaklığın giderilmesi (miras nedenli) davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Miras Ortaklığının Giderilmesi Davası Yetkili Mahkeme

Ortaklığın giderilmesi davasında (miras nedenli) yetkili mahkeme miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.

Miras Ortaklığının Giderilmesi Dava Dilekçesi

Miras ortaklığının giderilmesinin tek bir çeşidi yoktur. Bu nedenle hazırlanacak olan dilekçenin uzman bir avukat tarafından hazırlamış olması son derece önemlidir.

0 thoughts on “Ortaklığın Giderilmesi Davası”

  1. Ahmet Özdemir 11 Ağustos 2023

    Bir mirasçının açtığı davada, Sulh Hukuk Mahkemesinin Tensip Tutanağında DAVA: Ortaklığın Giderilmesi (Miras Nedenli) yazılı. Ancak dava murisin son ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde değil, miras kalan taşınmazların bulunduğu yer mahkemesinde açıldı. Dava hala sürüyor. Bu durumda mahkemenin yetkisiz olduğu ileri sürülebilir mi ?

  2. oturdugumuz yer 14 dönüm dedemızden kalma , halamlar mırastan intikalle kalan payları ıcın ızaleyı suyu açtılar sadece dedemın mırascıları mı etkılenır parseldekı tüm hissedarların davaya dahil edilmesi söz konusu mu

    • Av. Yekcan Öner 6 Mart 2024

      Merhaba, detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.