Hatalı Diş Tedavisi Nedeniyle Tazminat

hatalı diş tedavisi

Diş doktorlarının yapmış oldukları tıbbi müdahaleler kişinin bedenine doğrudan müdahale niteliğindedir. Bu yüzden diş doktorunun herhangi bir hatası söz konusu olduğunda bu durum haksız fiil ve suç oluşturmaktadır.

Diş Hekiminin Hukuksal Sorumluluğu 

Diş hekimin hukuksal sorumluluğu demek, doktorun tıbbi hatalardan dolayı olan sorumluluğu anlamına gelmektedir.

Diş hekiminin tıbbi hatalardan dolayı sorumluluğunun üç türü vardır:
• Ceza Sorumluluğu
• Tazminat Sorumluluğu
• Disiplin Sorumluluğu
Her üç halde de hekim bir yaptırım ile karşı karşıya kalacaktır. Ancak bu yaptırımlar birbirinden oldukça farklı niteliktedir. Biz bu yazımızda hekimin tazminat sorumluluğu üzerinde duracağız.

Diş Hekiminin Tazminat Sorumluluğu 

Tazminat sorumluluğu, diş doktorunun hatalı tıbbi müdahalesi ile meydana gelen gerek maddi ve gerekse manevi zararı karşılaması konularını kapsamaktadır. Bu tazminatların miktarı önceden belli değildir. Mahkeme tarafından meydana gelen somut zarara göre veya manevi tatmin amacına yönelik olarak belirlenecek ve hekim veya hastane tarafından bizzat hastaya veya hasta yakınlarına ödenecektir.

Hastanın sağlığının kötüleşmesine, acı çekmesine neden olduğu takdirde, hastanın kendisine tazminat ödemesi yapılacaktır. Ölümü halinde ise hasta yakınlarına ödeme yapılacaktır. Tazminat, hastanın veya yakınlarının uğradığı maddi ve manevi zararlar karşılığında ödenecektir.

Maddi tazminat, hastanın hatalı tıbbi müdahale dolayısıyla iyileşmek amacıyla yapmış olduğu harcamaların karşılığı olarak ödenecektir. Hastanın hatalı tıbbi müdahale dolayısıyla ikinci bir ameliyat yaptırması, bazı ilaç veya medikal malzemeyi kullanmak zorunda kalması durumunda, bu ikinci ameliyatın, ilaç ve medikal malzemelerin masrafları diş hekiminden talep edilebilecektir. Uygulamada Yargıtay hastanın sigortasının bu masrafları ödemesi durumunda, hastanın ayrıca bu masrafları talep edemeyeceğine karar vermektedir. Ancak bu takdirde de bu kez sigortanın diş hekiminden bu masrafları talep etmesi olanaklıdır.

Maddi tazminat ancak hastanın belgeleyebildiği harcamaların karşılığı olarak ödenir. Belgelenemeyen harcamaların ödemesi yapılmayacaktır.

Manevi tazminat ise hastanın hatalı müdahale dolayısıyla çektiği acının, ıstırabın karşılığı olarak ödenmesi gereken tazminattır. Bu tazminat özellikle hastanın ölümü durumunda büyük önem kazanır ve hasta yakınlarına hastanın ölümü dolayısıyla çektikleri acıyı hafifletmek amacıyla ödenir. Manevi tazminat miktarı maddi tazminattan farklı olarak hakimin takdirine bırakılmıştır. Somut olayın durumuna, hastanın veya yakınlarının maruz kaldığı olaylara göre hakim bu miktarı belirleyecektir.

Diş hekimi kamu görevlisi ise, başka anlatımla bir kamu hastanesinde görev yapıyorsa, hasta veya yakınları doğrudan hekim aleyhine tazminat davası açamaz. Bu durumda tazminat davası kurum aleyhine (Sağlık Bakanlığı, üniversite gibi) ve idare mahkemesinde açılır. Sonuçta kurum hakkında tazminat ödeme kararı çıkarsa, kurum bunu hastaya ödeyip, daha sonra ise diş hekiminden talep eder.

İlginizi Çekebilir

  1. Avatar
    Tayfun çılgınlar Cevapla

    Merhaba ben diş eti iltihabı için arkadaşımın tavsiyesi ile özel bir klinikte tedavi olmak istedim ancak muhatap olduğum kişi protez yapan bir tekniker
    Beni anlaşmalı olduğu doktorlara yönlendirdi ve röntgen çekildikten sonra alt önden 4 ad. Ustten de 1 dişimi çekip geri kalanının kesileceğini ve dış eti iltihabınin temizlenecegini söyleyip protez yapılacağını belirttiler.
    Fiyatta anlastiktan sonra ilk hafta alt dişleri çekip kestiler toplam altı saat sürdü
    ikinci hafta üst dişleri kesitler
    Üçüncü hafta üst dişleri yeniden kesitler
    Bir hafta aradan sonra beşinci hafta hem alt hemde üst dişlerimi tekrar kestiler ( son kesim başka klinikte yapıldı)
    Son kesimde dişlerim pirinç büyüklüğünde kaldı ve diş özünün göründüğünü bunun içinde kanal tedavisi yapılması gerektiğini söylediler
    Ama ben bu süre içerisinde her defasında dişlerimin uyusmadigini ve lokal anestezinin bana faydası olmadığını söylememe rağmen ( ki her kesimde ortalama 8 defa damaktan ve diş etinden lokal anestezi yapıldı) umursamadilar tabii bu arada dudağımda eğildi
    Kesimler bittikten sonra prova esnasında hassas olan dişlerimin ağrısından tam olarak prova yapamadılar ve ben lokal anestezinin faydası olmadığı için genel anestezi ile kanal tedavisi yapılmasını istedim o günden beri telefonlarıma cevap verilmiyor şimdi ben tekniker ve doktorlara dava açsam sonuç nasıl olur?
    Şu anda geçici yapıştırıcı ile duruyorum ve ağrı olduğu için yemek yiyemiyorum

    Yalnız ben ödemeyi muhatap olduğum teknisyene yaptım doktor a herhangi bir ödeme yapmadım

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, internet sitesi üzerinden sadece kısa sorulara kısa cevaplar verilmektedir. Sorunuzun cevabı için danışmanlık hizmeti almanız gerekmektedir. Danışmanlık almak için Whatsapp uygulaması veya GSM üzerinden randevu talep edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir