Kişinin haberleşme özgürlüğünün kişinin rızası dışında ihlal edilmesi durumunda haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu oluşmaktadır.
Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Kişiler kendi aralarında serbestçe haberleşebilmelidir. Özellikle teknoloji ve sosyal medyanın gün geçtikçe gelişmesi ile beraber bu suç oranında da artışlar meydana gelmiştir. Çünkü insanlar sosyal medyada daha çok haberleşmeye başlamıştır.
Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu Cezası
Türk Ceza Kanunu 132. madde 1. fıkraya göre; Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.
Söz konusu suç, belirli kişiler arasındaki haberleşmenin içeriğinin öğrenilmesiyle işlenmektedir. Kişiler arasındaki haberleşmenin ne suretle yapıldığının suçun oluşumu açısından herhangi bir önemi yoktur. Bu haberleşme; mektupla, telefonla, telgrafla veya elektronik posta yoluyla yapılabilir. Bu suç açısından önemli olan, haberleşmenin belirli kişiler arasında yapılmasıdır. Söz konusu suçu, bu haberleşmenin tarafı olmayan kişi işleyebilir.
Haberleşmenin gizliliğinin sadece dinlemek veya okumak suretiyle ihlal edilmesi, bu suçun temel şeklini oluşturur. Ancak, bu gizlilik ihlalinin, haberleşme içeriklerinin yani konuşulanların veya yazılanların kayda alınması suretiyle yapılması, bu suçun nitelikli şekli olarak tanımlanmıştır. Örneğin; telefon konuşmalarının ses kayıt cihazıyla kayda alınması halinde, suçun nitelikli hali gerçekleşmektedir.
TCK 132/2 ye göre; Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Haberleşme içerikleri hukuka uygun bir şekilde veya birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesi suretiyle öğrenilmiş olabilir. İkinci fıkrada tanımlanan suç, haberleşme içeriklerinin ifşasıyla, yayılmasıyla, yani yetkisiz kişilerce öğrenilmesinin sağlanmasıyla oluşur. Fıkra metninde bu ifşanın hukuka aykırı olması açıkça vurgulanmıştır. Bu bakımdan örneğin; kişiler arasındaki telefon konuşmalarına ilişkin kayıtların, savcılık veya mahkemeye verilmesi, duruşmada açık bir şekilde dinlenmesi veya okunması halinde, söz konusu suç oluşmayacaktır. Buna karşılık, henüz soruşturma aşamasında iken, kişiler arasındaki konuşma içeriklerinin, hukuka uygun bir şekilde kayda alınmış olsalar bile, örneğin televizyonlarda veya gazetelerde yayınlanması halinde, bu suç oluşacaktır.
TCK 133/3 e göre; Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kişinin kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa etmek (gizli bir şeyi ortaya çıkarmak) suretiyle haberleşmenin gizliliğini ihlal etmesi ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun oluşabilmesi için, ifşanın alenen yapılması gerekir. Bu bakımdan, örneğin; kişi kendisine gönderilen mektubu gönderenin bilgisi ve rızası dışında bir başkasına okutması halinde, bu suç oluşmayacaktır. Buna karşılık, mektubun gönderenin bilgisi ve rızası dışında alenen okunması, başkaları tarafından okunmasını temin için bir yere asılması veya basın ve yayın yolu ile yayınlanması halinde, söz konusu suç oluşacaktır.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunun oluşabilmesi için failin en azından olası kastla hareket etmesi gerekmektedir. Bu suçun taksirle işlenebilmesi mümkün değildir.
Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu Uzlaştırma
Bu suçun takibi şikayete tabidir. Şikayetçi olmadığınız sürece soruşturma veya kovuşturma yapılmayacaktır. Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu uzlaştırmaya tabi bir suçtur. Dava açılmadan önce şikayetçi ve şüpheli uzlaştırma bürosuna yönlendirilecektir. Uzlaştırmaya gidilmeden dava açılmışsa dosyanın uzlaştırmaya gönderilmesi gerekir. Taraflar uzlaşamazsa o zaman dava açılır veya davaya devam edilir.
Telefona Casus Program Yüklemek Suç Mu?
Cep telefonundaki metin mesajlarına, arama geçmişine, elektronik posta hesaplarına, web tarayıcısı ile gezilen sayfalara ve telefonun GPS konumuna erişim imkanı sağlayan casus programının yüklenmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve/veya kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçlarını oluşturur.
Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu Görevli Mahkeme
Bu suçun işlenmesi halinde davaya bakacak görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu Şikayet Dilekçesi
Şikayet dilekçesi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
whatsaap konuşmalarının iş arkadaşı tarafından izin alınmaksızın başka kişilere gösterilmesi ve konuyla ilgili kişinin ceza alması, dava açmasına engel midir?
Merhabalar, hangi dava için bunu sorduğunuzu söylerseniz, daha net cevap verebiliriz. İyi günler.
Merhaba okulda öğrencilerin telefonunun zorla karıştılması suç mu bunu nereye şikayet edebiliriz
Merhabalar, öğrencinin telefonuna el konulabilir ancak telefon içeriğine bakılamaz. Savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Merhaba okul müdürü öğretmen ile olan WhatsApp mesajlarını okulun genel grubunda paylaşabilir mi?
Merhabalar, detayları öğrenmeden size yardımcı olamayız. Danışmanlık için randevu alabilirsiniz.
Merhaba.Eltimle telefon görüşmesi yaparken.Kendisi telefonun hoparlörünü açarak yanında bulanan diğer eltime ve başkalarına benim haberim olmadan dinletti.Bu suçmudur.Eğer suç ise;şikayetçi olmak istiyorum fakat nasıl yapacağımı bilm
Merhaba evet suç oluşturur. Detaylı bilgi için Whatsapp uygulaması veya GSM üzerinden randevu talep edebilirsiniz.