Denetimli Serbestlik Nedir?
Koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla cezanın koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilmesidir.
Denetimli Serbestlik kurumunun amacı; şüpheli, sanık veya hükümlünün yasa tarafından belirlenen deneme süresinde, toplum içinde denetim ve takibinin yapılmasıyla iyileştirilip topluma kazandırılmasıdır.
Denetimli Serbestlik Süresi
Denetimli serbestlik süresi duruma göre değişebilmektedir. Örneğin; cezası ertelenen hükümlü hakkında, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir.
Koşullu salıverilen hükümlünün tâbi tutulacağı denetim süresi, infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre kadardır. Ancak süreli hapislerde hak ederek tahliye tarihini geçemez.
Denetimli Serbestlik Kaç Yıl?
Denetimli serbestlik süresinin belli bir yılı yoktur. Yukarıda, denetimli serbestlik süresi başlığı altında değindiğimiz gibi her durum için farklı bir süre geçerlidir.
Denetimli Serbestlik Hesaplama
Denetimli serbestlik ne zaman başlar? Denetimli serbestliğin ne zaman başlayacağını söyleyebilmek için suç tarihi, ceza miktarı, tekerrüre esas sabıka kaydının olup olmadığı, mahsup edilecek tutukluluk süresinin olup olmadığı bilinmelidir. Bu bilgiler olmadan denetimli serbestliğe ayrılma zamanı bilinemez. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Denetimli Serbestlik Kararına İtiraz
Hükümlünün koşullu salıverilmesi hakkında ceza infaz kurumu idaresi tarafından hazırlanan gerekçeli rapor, infaz işlemlerinin yapıldığı yer infaz hâkimliğine verilir. İnfaz hâkimi, bu raporu uygun bulursa hükümlünün koşullu salıverilmesine dosya üzerinden karar verir; raporu uygun bulmadığı takdirde gerekçesini kararında gösterir. Bu kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir.
Yükümlüler ile kanuni temsilcileri, infaz hizmetlerinin yürütülmesi sırasında müdürlükçe hazırlanan denetim planları ve raporları ile müdürlükçe yapılan uyarılar gibi işlem ve eylemlerin Kanun ve bu Yönetmelik ile ilgili diğer mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle müdürlüğe itirazda ya da infaz hâkimliğine şikayette bulunabilirler.
Yükümlü, hakkındaki işlem ve eylemleri öğrendiği tarihten itibaren on beş gün, her halde işlem ve eylemlerin yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içinde şikayet yoluyla infaz hakimliğine başvurabilir.
Yeni Denetimli Serbestlik Yasası
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 6. maddesi gereğince; 30.03.2020 tarihine kadar işlenen suçlarda, aşağıda belirtilen suçlar hariç, Denetim Süresi 1 yıldan, 3 yıla çıkarılmıştır.
Aşağıdaki suç tipleri kapsam dışıdır;
* 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun kasten öldürme suçları (madde 81, 82 ve 83),
* Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (madde 87, fıkra iki, bent d),
* İşkence suçu (madde 94 ve 95),
* Eziyet suçu (madde 96),
* Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (madde 102, 103, 104 ve 105),
* Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132, 133, 134, 135, 136, 137 ve 138),
* Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (madde 188),
* 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar hariç olmak üzere,
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 6. Maddesinin 3. fıkrasına göre, bu hükümler iyi halli olmak koşuluyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler hakkında da uygulanır.
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 9. maddesinin 4. fıkrası gereğince 5237 sayılı Kanunun 102, 103, 104, 105 ve 188. maddelerinde düzenlenen suçlardan 18/6/2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 28/6/2014 tarihinden önce işlenmiş olanlar için verilen süreli hapis cezaları bakımından koşullu salıverilme oranı üçte iki olarak uygulanır.
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’una 15.07.2023 tarihinde eklenen Geçici 10. maddesinin 6. fıkrasına göre; Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere, 31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası on yıldan az ise bir ayını, on yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip ilgili mevzuat uyarınca açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar, bu şartların oluştuğu tarih itibarıyla açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilir. Bu hükümlüler ile 31/7/2023 tarihinde geçici 9 uncu maddenin altıncı fıkrası kapsamında açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, talepleri halinde en az üç ay açık ceza infaz kurumunda kalmış olmak şartıyla ilgili mevzuat uyarınca cezaların denetimli serbestlik tedbiri altında infazı uygulamasından üç yıl erken yararlandırılır. Bu düzenleme 31.07.2023 tarihi itibarıyla; Hapis cezasının infazı 16, 16/A ve 17 nci maddeleri kapsamında ertelenmiş olan, ve Hapis cezasının infazı durdurulmuş olan, hükümlüler hakkında da uygulanır.
Denetimli Serbestlik Şartları
- Hükümlünün denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için cezasını Açık Cezaevinde infaz ediyor olması gerekmektedir.
- Hükümlünün koşullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalmış olmalıdır.
- Hükümlünün ceza infaz kurumunda geçirdiği süreler iyi halli olmalıdır. Bu iyi hale ceza infaz kurumu tarafından kurulan idare ve gözlem kurulu karar verecektir.
- Hükümlünün denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için talepte bulunması şarttır. Bu talebin ceza infaz kurumuna bir dilekçe ile verilmesi gerekmektedir.
- İnfaz Hakimliği tarafından karar verilmelidir.
Denetimli Serbestlik Sorgulama
Denetimli serbestlik sorgulama nasıl yapılır? Denetimli serbestlik kararı verilen kişiler, haklarında infaz hakimliğince verilen denetimli serbestlik kararına UYAP Vatandaş adresinden dosya sorgulama işlemi yaparak erişim sağlayabilirler.
Denetimli Serbestlik ve Koşullu Salıverme
Denetimli serbestlik, yasa tarafından belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku kurumudur. Hükümlü cezasını cezaevinde infaz ederken koşullu salıverilmesine belli bir süre kalınca tahliye edilerek dışarda sosyal hayat içerisinde denetim altında tutulmaktadır. Burada suç işleyen kişi sosyal yaşam içerisinde denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenmektedir.
Hapis cezasıyla hüküm giymiş hükümlülerin cezaevinde geçirdiği belli bir süre sonrasında topluma kazandırılması, ruhsal iyilik ve topluma fayda açısından bir süre sonra şartlara bağlı olarak özgür olarak dışarıda vakit geçirebilmesi olanağına koşullu salıverilme ya da şartlı tahliye denir. Koşullu salıverilmesine 1 yıl kalan hükümlüler denetimli serbestlik uygulamasından yararlanabilirler. Koşullu salıverilme süresi, her suç için ayrı belirlenmektedir.
Denetimli Serbestlik ve Şartlı Tahliye Farkı
Denetimli serbestlik ile şartlı tahliye arasında fark sıkça sorulan soruların başında gelmektedir. Denetimli serbestlik, hükümlünün cezasının devam ettiği sürede ailesiyle bağ kurabilmesi, sosyal hayatta kalabilmesi için yapılan infaz yöntemidir. Şartlı tahliye de ise cezaevindeki iyi hal göz önünde bulundurularak hüküm giymiş kişinin sosyal hayata tekrar entegre olması amaçlanmaktadır. Şartlı tahliyede tekrar suça karışmama dışında herhangi bir şart söz konusu yoktur. Denetimli serbestlikteki kişi belirlenen kurallara uymak zorundadır ve istenen sürelerde denetimli serbestlik koşulları gereği imza vermek zorundadır. Ayrıca kişi cezasının süresinin devam etmesi nedeniyle sosyal hayatta izlenmeye ve takip edilmeye devam eder.
Denetimli Serbestlik Olan Şehir Dışına Çıkabilir Mi?
Denetimli serbestlikten yararlanan kişiler, yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla şehir dışına çıkabilir.
Denetimli Serbestlik Yurtdışı
Denetimli serbestlik olan yurtdışına çıkabilir mi? Denetimli serbestlik kararı verilen kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hakim tarafından yurt dışına çıkmama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Denetimli Serbestlik Olan Biri Pasaport Alabilir Mi?
Yurt dışı yasağı olmaması şartı ile denetimli serbestlikten yararlanan kişiler pasaport alabilir.
Denetimli Serbestlik Yakmanın Cezası
Denetimli serbestlik gidilmezse ne olur? Yükümlünün; yükümlülüklerinin neler olduğu, hangi durumların ihlal sayılacağı ile plan süresince dikkat etmesi gereken hususları doğru ve yeterli olarak anlayıp anlamadığı teyit edilir.
Denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde mazereti olmaksızın ve kasıtlı olarak üç defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır. Yükümlünün ikinci kez uyarılmasının ardından bir yıl içerisinde üçüncü ihlalin tespit edilmesi halinde dosyanın kapatılması ile ilgili süreç başlatılır. Suça sürüklenen çocuklar ve denetimli serbestlik kararının infazına başlandığı tarihte çocuk olup infaz sürecinde on sekiz yaşını dolduranlar bakımından ise yükümlünün bir yıl içerisinde üçüncü kez uyarılmasının ardından bir yıl içinde dördüncü ihlalin tespit edilmesi halinde dosyanın kapatılması ile ilgili süreç başlatılır.
Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazı kararlarında hükümlü hakkında işlediği iddia olunan başka bir suçtan dolayı tutuklama kararı verilmesi halinde dosya kapatılarak durum Cumhuriyet başsavcılığına bildirilir.
Denetimli Serbestlik İmza Saatleri
Adli kontrol kararı verilen kişiler belirlenen denetimli serbestlik müdürlüğünde belirlenen süreler için imza atmaya gider. Belirlenen günün mesai saatleri içinde imzaya gitmeniz yeterlidir.
Denetimli Serbestlik İmza Nasıl Kaldırılır?
Şüpheli veya sanığın istemi üzerine, Cumhuriyet savcısının görüşünü aldıktan sonra hakim veya mahkeme beş gün içinde adli kontrol kararı olan imza yükümlüğünün kaldırılmasına karar verebilir.
Denetimli Serbestlik İmza İhlali 2024
Adlî kontrol hükümlerinden olan imza yükümlülüğünü isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya
sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir. Hakkında mahkûmiyet hükmü verilmiş ve bu hükümle ilgili olarak istinaf veya temyiz kanun yoluna başvurulmuş olması halinde, UYAP kayıtlarını incelemek suretiyle hükmü veren ilk derece mahkemesi de tutuklama kararı verebilir.
Denetimli Serbestlik Resmi Tatilde İmza
Denetimli serbestlik müdürlüğüne, muhtarlığa veya müdürlüğünün belirlediği bir kamu görevlisine başvurması istenen yükümlüler ise tatil döneminde başvuru yapılması istenen kolluğun ve yükümlünün önceden bilgilendirilmesi şartıyla belirlenen kolluğa imzalarını atabilirler.
Denetimli Serbestlik Paraya Çevrilir Mi?
Denetimli serbestlik kararının infazı, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 105/A maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede denetimli serbestlik ihlalinin para cezasına çevrilmesi ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak denetimli serbestlik, bir koşullu salıverilme tedbiri olup adli para cezasından kaynaklanmayan hapis cezaları için geçerlidir. Dolayısıyla bu durumda denetimli serbestlikte adli para cezası uygulanmaz.
Denetimli Serbestlik İmza İhlaline Af Var Mı?
Denetimli serbestlik imza ihlali yapan kişinin geçerli bir mazereti olması halinde bu durum değerlendirilir. Hazırlanan tutanak dosyası ile birlikte karar verilmek üzere infaz hâkimine gönderilir. İnfaz hakiminin kararına göre işlem yapılır.
Denetimli Serbestlik Zamanaşımı
Sırf askerî suçlar ile askerî disiplin suçları hariç olmak üzere, askere alınmadan önce veya askerlikleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı aksine bir düzenleme yoksa er veya erbaşlar ile yedek subay ve yedek astsubaylar hakkında mahkemelerce verilen seçenek yaptırımlar ile diğer tedbir ve denetimli serbestliğe ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. Bu süreler içinde zaman aşımı işlemez
Denetimli Serbestlik Olan Oy Kullanabilir Mi?
298 sayılı kanunun 7.maddesinde kimlerin oy kullanamayacağı düzenlenmiştir. Bu maddede “Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar” ibaresine yer verilmiştir. Dolayısıyla denetimli serbestlikten yararlanan kişiler ceza infaz kurumunda bulunmamaları nedeniyle, bu süre içinde yapılacak olan seçimlerde oy kullanmaları mümkündür.
Denetimli Serbestlik Olan Askere Gidebilir Mi?
Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin 2.maddesinin 3.fıkrasına göre; “13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A maddesi gereğince ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilmeye kadar olan kısmını denetimli serbestlik altında tamamladıktan sonra askere alınırlar.” Dolayısıyla denetimli serbestlikte olan kişiler askerliğe gidemez. Ancak denetimli serbestliği tamamlandıktan sonra askere gitmeleri mümkündür.
Denetimli Serbestlik Olan Silah Ruhsatı Alabilir Mi?
Aşağıda belirtilen kişilere ikinci fıkradaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ateşli silah ve mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez ve verilmiş ruhsatlar iptal edilir.
Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlara.
- Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
- Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanlara.
- Zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, her türlü kaçakçılık, bilişim alanındaki suçlar, ihaleye fesat karıştırma, yağma, uyuşturucu, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282 nci maddesinin ikinci fıkrası hariç olmak üzere suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme ya da üye olma, insan ticareti, organ ve doku ticareti, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme veya patlayıcı madde kullanma, fuhuş, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, kasten öldürme, silahla kasten yaralama veya çocukların cinsel istismarı suçlarından en az birinden dolayı mahkum olanlara.
- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamına giren suçlardan mahkûm olanlara.
- Taksirle veya basın ve yayın yoluyla işlenenler hariç olmak üzere değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı mahkum olanlara.
- Ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için mahkum olanlara.
- Kanunun 4 üncü maddesinde yazılı silahlardan birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı mahkum olanlara.
- Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyen ruhsat sahiplerine.
- Spor maksatlı olarak spor federasyonlarının demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullananlara.
Denetimli Serbestlik Hangi Suçları Kapsıyor?
Denetimli serbestlik kurumundan yararlanabilecek kişiler ve bu kişilerin hangi şartlar gerçekleştiğinde yararlanabileceği 5275 sayılı Kanun m.105/A’da düzenlenmiştir. Buna maddeye göre; Açık ceza infaz kurumunda ya da çocuk eğitim evinde bulunan iyi halli bir hükümlü talepte bulunarak, koşullu salıverilmesi için gereken 1 yıl veya daha az süreyi denetimli serbestlik tedbiri kapsamında infaz edebilmektedir. Dolayısıyla aşağıdaki suçlar bakımından mahkum denetimli serbestlikten yararlanabilmektedir:
- Adli Kontrol (CMK 109; ÇKK 20) – Çocuğun Denetim Altına Alınması (ÇKK 5, 36)
- Kısa Süreli Hapis Cezasına Seçenek Yaptırımlar (TCK 50/1-c, d, e, f)
- Hapis Cezasının Ertelenmesi ve Denetimli Serbestlik (TCK 51/4-a, b, c; TCK 51/5)
- Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma (TCK 53/5, 6)
- Tedavi ve Denetimli Serbestlik (TCK 191/3)
- Etkin Pişmanlık (TCK 221/5)
- Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanarak Cezaların İnfazı (CGTİHK 105/A)
- Adli Para Cezasına Karşılık Kamuya Yararlı Bir İşte Çalıştırılma (CGTİHK 106/3)
- Koşullu Salıverilme (CGTİHK 107/7, 8, 9)
- Mükerrirlere ve Bazı Suç Faillerine Özgü İnfaz Rejimi ve Denetimli Serbestlik (CGTİHK 108/4, 6, 9)
- Hapis Cezasının Konutta Çektirilmesi (CGTİHK 110/2)
- Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması ve Denetimli Serbestlik (CMK 231/8-a, b, c)
Denetimli Serbestlik Ne Zaman Başlar?
Denetimli serbestlik gereği hükümlü kurallara uyacağına dair taahhütte bulunur. Bu taahhüde istinaden de tahliye edilir.
Hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazına karar verilen hükümlü ceza infaz kurumundan çıktıktan sonra beş gün içerisinde talebinde belirttiği denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmek zorundadır. Müdürlüğe müracaat için gereken beş günlük süre, hükümlünün ceza infaz kurumundan ayrılışını takip eden günden itibaren başlar. (Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği m.79)
Denetimli Serbestlik Tebligat
Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 41.maddesinde tebligat ile ilgili düzenleme mevcuttur. Bu maddeye göre; Denetimli serbestlik kararlarının kaydedilmesinden itibaren yükümlülere üç iş günü içerisinde yapılacak yazılı veya elektronik tebligatta, tebliğden itibaren on gün içerisinde müdürlüğe başvurulması gerektiği belirtilir.
Denetimli Serbestlik Ev Hapsi
Adli kontrol çeşitlerinden bir tane olan “Konutunu terk etmemek” hükmü verildiğinde kişiye bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulmaya ve hapis cezasının konutta çektirilmesine ilişkin kararların infazı, kişinin yaşadığı konutun çevresi sistem haritası üzerinde kısıtlı alan haline getirilerek, kararda belirtilen zaman dilimi içerisinde yükümlünün konutunda bulunup bulunmadığı izlenmek suretiyle yerine getirilir.
Denetimli Serbestlik Rapor Hakkı
Hapis cezasının konutta infazında, hükümlünün risk ve ihtiyaçları, kurallara uymadaki başarısı ve iş birliği dikkate alınarak;
Kronik bir rahatsızlığı sebebiyle düzenli olarak sağlık kuruluşuna gitmesi gerekenler, hakkında bu durumlarını belgelendirmeleri ve talep etmeleri halinde ileri sürülen mazeretlerin doğruluğu ve haklılığı araştırılır. Gerekirse mazeretli olacakları günlerde yeteri kadar süre ile konutlarından ayrılabilmelerine vaka sorumlusunun önerisi üzerine komisyon tarafından izin verilebilir.
Hükümlünün;
Çalışmasına engel bir sağlık problemi olduğunu, belgelendirmesi ve bu nedenle kamuya yararlı işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğünün kaldırılmasını talep etmesi durumunda, ileri sürülen mazeretlerin doğruluğu ve haklılığı araştırılır. Gerekirse komisyon tarafından yükümlülüğün infazına ara verilir.
Denetimli Serbestlik Şehir Değiştirme Şartları
Yükümlü başka denetimli serbestlik müdürlüğüne nakli gerektirecek şekilde yerleşim yeri adresini değiştirmek isterse bu durumu ve yeni adresini önceden denetimli serbestlik müdürlüğüne yazılı olarak ve gerekçesiyle birlikte bildirmekle yükümlüdür.
Adres değişikliği talebi komisyon tarafından değerlendirilip dosyanın başka bir denetimli serbestlik müdürlüğüne gönderilmesine karar verilene kadar yükümlülüklerin yerine getirilmesine devam edilir. Yükümlünün daha önce müdürlüğe bildirdiği eski adresine yapılan tebligat geçerli sayılır.
Yükümlünün yerleşim yeri adresi değişikliği veya başka bir nedenle infazının başka bir denetimli serbestlik müdürlüğünde yapılmasına ilişkin talebi değerlendirilirken, ileri sürülen mazeretin doğruluğu ile gerekliliği araştırılır. İnfazdan kaçmak veya yükümlülüğü etkisiz kılmak amacıyla yapıldığı anlaşılan nakil talepleri reddedilir.
Nakil talebi kabul edilen yükümlü, nakil kararının tebliğinden itibaren beş gün içinde yeni yerleşim yeri adresinin bulunduğu denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmek zorundadır.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
Adalet komisyonunun bulunduğu yerdeki Cumhuriyet başsavcılığına bağlı olarak bir müdürlük kurulur. İş durumu ve coğrafi konum göz önüne alınarak Genel Müdürlüğün önerisi ve Bakanlık onayı ile müdürlük bulunmayan ilçelerde de denetimli serbestlik ve yardım hizmetlerini yürütmek üzere müdürlüğe bağlı büro kurulabilir. İstanbul’da 4 tane denetimli serbestlik müdürlüğü bulunmaktadır.
- Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
- İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
- İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
- Silivri Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
Denetimli Serbestlik Tedavi Süreci
Tedavi ve denetimli serbestlik; 5237 sayılı Kanunun 191 inci maddesi gereğince, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında kamu davasının açılmasının ertelenmesi süresi zarfında bir ilâ beş yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasını ve gerek görülmesi hâlinde denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye tabi tutulmasını öngören bir tedbirdir.
Denetimli Serbestlik Uyuşturucu Tedavi Süreci 2024
Tedavi ve denetimli serbestlik kararının kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra yükümlünün müdürlüğe müracaat etmesi için tebligat çıkarılır. Müdürlüğe müracaat ettiğinde kayıt kabul bürosunda işlemleri tamamlanır.
Tedavi tedbirinin infaz işlemleri vaka sorumlusu tarafından takip edilir. Vaka sorumlusu, tedavi tedbirinin yerine getirilmesi için aynı gün yükümlünün ilgili sağlık kurumuna sevk işlemlerini başlatır ve beş iş günü içerisinde tedavi için ilgili sağlık kurumuna başvurması gerektiğini yükümlüye tebliğ eder. Sevk yazısında, yükümlünün kuruma başvurduğu tarihin, başvurmamış ise bu durumun, tedavi ve takip programı ile nihai tedavi raporunun müdürlüğe gönderilmesi sağlık kurumundan istenir.
Yükümlü hakkındaki nihai tedavi raporu müdürlüğe ulaştığında yükümlünün on gün içerisinde müdürlüğe müracaatı için tebligat çıkarılır. Müdürlüğe süresinde müracaat eden yetişkin yükümlü, değerlendirme ve planlama bürosuna; suça sürüklenen çocuk, çocuk hizmetleri bürosuna yönlendirilir.
Denetimli Serbestlik İdrar Testi Sonuçları
Denetimli serbestlik idrar testi pozitif çıkarsa ne olur?
Yükümlünün, kullanmak için tekrar uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi, bulundurması, kullandığının tespit edilmesi ya da sağlık kuruluşundan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımına devam etmesi nedeni ile tedavi programına uyumsuz olduğunu bildirir tıbbi kanaat raporunun gönderilmesi halinde yükümlü uyarılmaz, kaydı kapatılarak dosyası Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.
Denetimli Serbestlik 6 Haftalık Program
Denetimli serbestlik 6 haftalık program ihlali. Yükümlülüğün yerine getirilmesi için uyulması gereken kurallar ile karara uygun olarak hazırlanan programa ve denetimli serbestlik personelinin bu kapsamdaki uyarı ve çağrılarına uyulmaması yükümlülüğün ihlali sayılır. Yükümlülüğün ihlal edilmesi durumunda vaka sorumlusunun teklifi üzerine yükümlü, komisyon tarafından veya Kanunda yazılı hâllerde komisyonun önerisi üzerine infaz hâkimi tarafından uyarılır.
Denetimli Serbestlik Tedbirinin Kaldırılması
Denetimli serbestlik kararının;
- Yükümlünün elinde olmayan nedenlerle yerine getirilememesi,
- İnfazının mümkün olmaması,
- Yükümlünün tutuklanması, hapis cezasının infazına başlanması veya askere alınması nedeniyle infazının imkânsız hale gelmesi,
- 5395 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca tedbirden beklenen yararın elde edilmesi,
- Hapis cezasından daha ağır sonuçlar doğurması,
durumunda Kanunda aksine bir düzenleme yoksa vaka sorumlusunun önerisi üzerine komisyon tarafından ilgili yargı merciinden denetimli serbestlik kararının değiştirilmesi, kaldırılması veya uygun olan başka karar verilmesi talep edilebilir.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Yükümlülüklerin yerine getirilmesi sırasında yükümlünün işlediği bir suç nedeniyle; tutuklanması veya mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanması ya da askere alınması durumunda yargı mercii tarafından aksine bir hüküm de verilmez ise yükümlülüğün yerine getirilmesi durdurulur.
Denetimli Serbestlik Devam Ederken Başka Bir Cezanın Gelmesi Durumu
Denetimli serbestlik varken başka bir cezanın gelmesi durumunda eğer bu ceza sonucu tutuklanmış veya verilen hapis cezasının infazına başlanırsa denetimli serbestlik yükümlülüğü kalkacaktır.
Denetimli Serbestlik Erteleme
Yükümlüler ile kanuni temsilcileri, infaz hizmetlerinin yürütülmesi sırasında müdürlükçe hazırlanan denetim planları ve raporları ile müdürlükçe yapılan uyarılar gibi işlem ve eylemlerin Kanun ve bu Yönetmelik ile ilgili diğer mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle müdürlüğe itirazda ya da infaz hakimliğine şikayette bulunabilirler.
Şikâyet yoluna başvurulması, yapılan işlem veya faaliyetin yerine getirilmesini durdurmaz. Ancak infaz hakimi giderilmesi güç veya imkânsız sonuçların doğması ve işlem veya faaliyetin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda işlem veya faaliyetin ertelenmesine veya durdurulmasına karar verebilir.
Denetimli Serbestlik Usulsüz Tebligat
Yükümlü yerleşim yeri adresini değiştirir ise yeni adresini müdürlüğe bildirmekle yükümlüdür. Yeni adresin bildirilmemesi ve adres kayıt sisteminden de tespit edilememesi halinde, yükümlünün eski adresine yapılan tebligat geçerli sayılır. Usulsüz tebligatta itiraz ve şikayet hakları saklıdır.
Denetimli Serbestlik Yönetmeliği
Denetimli serbestlik ile ilgili yönetmelik “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği” olarak geçmektedir.
Denetimli Serbestlik E-Devlette Gözükür Mü?
İnfaz Hakimliği tarafından verilen bir kararın olması halinde bu durum E-devlette gözükecektir.
Denetimli Serbestlik Uyapta Görünür Mü?
İnfaz Hakimliği tarafından verilen bir karar var ise denetimli serbestlik ile ilgili dosya UYAP Vatandaş ortamında gözükebilir.
Denetimli Serbestlik Cumartesi Açık Mı?
Denetimli serbestlik personeli, günlük çalışma saatleri dışında, mesai sonrası ve hafta sonları denetimli serbestlik faaliyetleri kapsamında çalışabilirler. Mesai sonrası ve hafta sonları çalışma, önceden müdürlüğe yazılı olarak iletilir ve müdürün onayının ardından çalışma yapılır.
Bugün seminerin vardı ama gitmeyi unuttum bişey olurmu
Merhaba, mazaret bildirmeniz gerekmektedir.
Merhabalar benim kardeşim denetimli serberbestliği imza atmaya gitmediği için ihlal etmiş 6 ay kadar içerde kalması gerekiyormuş pandemi zamanında yaşanan bi olaydı bu o dönemde annem de kanser hastasıydı onunla ilgilenmek için kardeşim doktora hastahaneye götürüyordu o yüzden imzalarada gidemedi annemde rahmetlli oldu ALLAH RAHMET ETSİN şimdi kardeşimi içerden çıkarmak için ne yapmalıyız
Merhaba, öncelikle başınız sağ olsun. Konunuz için bizimle özelden iletişime geçerseniz size daha iyi yardımcı olabiliriz.
Silivri cezaevinden zonguldağa sevk etmişler
Merhaba Hayırlı hafta sonları Demetimli Serbestlik 3 yıl Fakat Kesinleşme Tarihini Baz Aldıkları için Suç Eski Suç Kesinleşme Tarihi Yeni Tarih diye 3 yıl demetimi mi alıp 1 yıl demetim veriyor Bu Konuda Nasıl Bir Yol izlenir Uzun Yargılamadan ötürü Mağduriyet Yaşıyoruz Bilgi Verirseniz Sevinirim Saygılar Hürmetler????
bayramda denetimli serbestlige tabii olanlar karakola gidip imza atacakmış?yoksa resmi tatil günleri öldüğü için muaftır olacak
Koşullu salıverme den faydalandım,, ama iki kez karakol a imza atmayı unuttum
Merhaba 2018 de tutuklu olarak ceza evıne gırdım. 2022 de cezam onaylandı 2023 te acık hakkım 5yıl altına düşünce kovıd ıznıne ayrıldım. 2023 aralıkta 2016 yılından kalan bır ceza onaylandı. 1/8 bu ceza 2023 temmuz ayından sonra onaylandığı için bana verilen kovıd izni hakkı ortadan kalkmış mı olur. ayrıca bu cezanın onaylanması 8 yıl surdu. daha erken onaylanacaktı ama yerel mahkemenın evrak eksikliği yüzünden dosya tekar yerel mahkemeye sonra bam yenıden gönderildi. benim bu durumda denetimim yanmış mı olur.
Merhabalar her pazar imzam var ama benim 15 gün şehir dışına çıkmam gerekiyor işim dolayısıyla nasıl bir yol izlemem gerekiyor.?
Merhaba, dilekçe yazmanız gerekiyor.
Merhaba
Geçtiğimiz yıl 2023 Ağustos ayı tarihinde uyuştrucu kullanmak sebebiyle başlayan denetimli serbestlik sürecimde bugüne kadar ki tüm yükümlülüklerimi yerine getirdim.6 haftalık idrar tahlili temiz her pazar karakola verilen imza ve mart 2024 te sürpriz idrar tahlilimi de temiz verdim.mayıs sonu ve haziran da sadece 2 seminerim kaldı birebir tüm görüşmeleri de yaptım.Ağustos 2024 te dosya kapanacak.
Uzun yazdığım için kusura bakmayın
Sorum şu yakın zamanda çalışma hayatıma yurt dışında devam edeceğim.tüm bunları göz önüne alarak dosyayı kapatma yada imza günlerini iptal etme gibi bir hakkım varmı.Yukarıda ki yazılan makale de imza zorunluluğunun savcılık tarafından uygun görülmesi durumunda iptal edileceği yazıyor .
Benim durumuma istinaden bir görüş rica ediyorum sizden
Teşekkür ederim
Merhaba, detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.
Merhabalar 4 ay önce arkadasım yakalandı denetim kağıdı bugün geldi 4 ay içinde bir kere daha yakalandı. cezası hapise mi döner diğer yakalanmanın kağıdı gelince?
Merhaba, dosyaların detayını bilmeden yardımcı olamayız. Detaylı bilgi için bize ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.
Merhaba bir sorum olacak ben tedavi yükümlülügümü sürdürürken 3 defa idrar verdim 3 üde temiz olarak çıktı ve bireysel görüşmelere gidemedim yurt dışında oldugum için dosyama kapatma kararı gelmiş nasıl bir yol izlemem gerekiyor yurt dışına giriş çıkış belgelerim var pasaport um mevcut evlilik yaptım cevap verirseniz çok memnun olurum
Merhaba 1 semineri daha sonra da 1 karakol imzası kaçırıldı 3.ü bi hak var mı yoksa denetimli serbestlik bozulur mu
Merhaba ben ikinci imza ihlali yaptım unuttuğum için bunun için ne yapmam lazim
Merhaba, mazeretinizi bildiren bir dilekçe vermelisiniz.
Dosyamın kapanmasına 1 ay kaldı 3. Kez imza ihlali yaptım napmalıyım.
1 yıl deneyimli serbesliğimin bitmesine 3 ay kalmıştı. Ve aynı dosyadan 2 yıl 1 ay ceza aldım. Sonuç ne olur
Merhaba, infaz hesaplaması için ofisizimizle iletişime geçerek danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Merhaba denetim serbesltligim var imzalarımi kacirmiyorum sigorta girişimle ilgili iş yeri belge verdi götürdüm ilgili olan yere fakat sigortam işlenmemiş görünüyor e devlette bir sıkıntı olurmu hapis cezası gibi
Merhaba, işyeri ile görüşüp sigortanızı derhal bildirmesini isteyin.
Sayın ….. dosyanız için gerekli işlemlere başlanmak üzere 2 iş günü içinde İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde Ceza İnfaz Kurumuna iadeniz yapılacaktır.Tarafınıza ihtar olunur. B001 böyle bir mesaj geldi acaba neden gelmiştir
Merhaba, detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz
Heryerde 1 yıl içinde 3 imza kaçırma hakkım bulundugu yazıyor benım denetimim 2 yıl yanı ben yılda 3 imza kaçırma hakkımmı oluyor
Denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde mazereti olmaksızın ve kasıtlı olarak üç defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır.
5 gün süre verildi ama kurban bayramı tatiline denke geldi denetimi serbestlik Bayram tatilinde açık mı
Merhaba koşullu saliverilmeme 1 yil 7 ay var denetime erken ayrilma hakkım var mı acik ceza evindeyim 5 aydır
Merhaba, bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçerek ücretli bir şekilde danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Merhaba, mühendisim, 1 yıl denetimli serbestliğim var, imzalarımı yerine getirdikten sonra 2024 ds düzenlemelerine göre bulunduğum şehirden ayrılma başka şehirde, otelde konaklama imkanım var mı? Teşekkürler
Merhaba, denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülükleri aksatmamanız koşuluyla başka şehirde konaklamanız mümkündür.
arkadaşım 1 seminer kaçırdı.
Bayramda şehir değişikliği yaptı ve imza günü için rapor aldı raporun geçerli değil imza yerin neresi ise oradan alacaktın raporunu diyorlar sonrasında 1 kez de imza gününü kaçırdı ne yapmalıyız ya da açıkça sorayım denetim serbestliği yanar mı ??
Merhaba, iletişim sayfamızdan bize ulaşarak detaylı bilgi için randevu talep edebilirsiniz.
Sayın avukat bey ben denetimli serbeslige ayrilali 4 ay olmuştur ben bu 4 ay içinde 1 kez imzaya , 1 kez grup toplantısına , 1 kezde ev ihlalin vardır bu nün sonucu sizce ne olur
Merhaba, denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde üç defa ihlal edilmesi halinde hükümle tekrar cezaevine alınır.
Arkadaşlar bilgisi olan varsa cevaplayabilir mi acaba lütfen.
2017 senesi suç tarihi olan bir dosyadan(dolandırıcılık) 4 sene 2 ay ceza aldım istinaf falan derken 2023 haziran da cezaevine girdim, 2 gün sonra koşullu salıverilme ile çıktım(girdi çıktı) Simdi yine suç tarihi 2017 olan aynı tip bir dosyadan 4 sene 2 ay ceza aldım ve onaylandı. Simdi ben ne kadar yatacagım. Benim bilgim düz mantık söyle
4 sene 2 ay + 4 sene 2 ay = 8 yıl 4 ay
8 yıl 4 ay 1/2 indirim = 4 sene 2 ay
4 sene 2 ay – 3 Yıl denetim = 1 yıl 2 ay.
Ben şimdi 1 yıl 2 ay yatarmıyım, yoksa geçen seneden bu güne disarda olduğum süre düşülür mü.
2017 senesinden beri hiçbir suça karışmadım.
Merhaba, denetimli serbestlik hesaplaması için ofisimizle iletişime geçerek randevu talep etmelisiniz. Bu şekilde ücretli danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Denetimdeyken evlenecek olsam ne tür kolaylıkları vardır izin verilir mi balayına gidecek olsam şehir dışına izin verilirmi
Merhaba, bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçerek ücretli bir şekilde danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Merhaba, bu konularda ücretli bir şekilde danışmanlık veriyoruz. İletişim sayfamızdan bize ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.
Slm lar 3 ay her hafta salı günü imzam vardı . 1 ay aralıksız ihmal etmeden imzamı attım 1 ay sonunda imza aymaya gittiğimde imza dosyamı bulamadım. Memura sorduğumda imzan iptal edilmiş dedi. Ama bana bu konuyla ilgili herhangi bi evrak imzalı bi kağıt verilmedi. Bu normal mi normal değilse ne yapmalıyım???
Merhaba, imza yükümlülüğünü veren adli makama giderek öğrenebilirsiniz.
Merhaba denetimim biteli 4 ay oldu ama süpriz idrar almadılar hala.
Almama gibi bi durum sözkonusumu?
Merhaba eşim 1 denetim imzasını kaçırdı 3 gündür ceza evinde çıkma ihmali varmı
Merhaba eşim denetimli serbestlik devam ederken aynı konunun üzerine açılmış olan başka bi dosya için içeri girdi. Denetimli serbestlik devam ederken hiç bir suça karışmadı eşim. Zaten içeriye de suçu günahı yokken alımdı. Ayrıca adalet kanaatle ceza verdi. Erken çıkması için ne yapmamız gerekiyor
Merhaba benim şimdi denetim serbesliği var ama yurt dışında yaşıyorum bununla ilgili iptal işlemi nasıl yapabilirim
Merhaba Hasan bey, telefonla da görüştük sizinle detaylı bir şekilde avukat bey size yardımcı olacaktır.