Boşanma Olmadan Velayet Davası

boşanma

Boşanma Olmadan Velayet Davası Açılır Mı?

Taraflardan birisi boşanma ya da ayrılık davası açmadan çocuğun velayetini geçici olarak alabilir. Evlilik süresince çocuğun velayeti ortak olup tüm sorumluluklar ve çocuk adına alınacak kararlar anne ile babanın ortak kararı ile mümkündür. Yani evlilik boyunca velayet hakkının eşler tarafından birlikte kullanılması ve çocuğun anne ve babada eşit durması hatta beraber olması gerekmektedir. Ancak boşanma davalarında aynı zamanda velayet durumunda görüşülmesi nedeniyle boşanma davası açan kişilerin ayriyeten velayet davası açmasına gerek yoktur.

Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz. (TMK m. 335/1)

Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. (TMK m. 336/1)

Boşanma Olmadan Geçici Velayet

Boşanma olmadan geçici velayet alınabilir mi? Boşanma gerçekleşmeden geçici velayet davası açılabilir. Buna velayetin tedbiren (geçici) düzenlenmesi davası denilmektedir. Eşlerden biri birlikte yaşamaya ara vermesi durumunda hakimden çocukların ana ve baba ile kişisel ilişkisini düzenlemesini isteyebilir.

Bu davada hükmedilen velayete ilişkin düzenleme boşanma hükmünün kesinleşmesine kadar hüküm ifade edecektir.

Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır. (TMK m. 197/4)

Boşanma olmadan ayrılık kararı alınmış veya eşlerin ayrı yaşaması durumunda hakim, velayeti tedbiren eşlerden birine verebilir.

Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir. (TMK m. 336/2)

Sonuç olarak; boşanma gerçekleşmeden eşlerin ayrı yaşaması veya ayrılık kararı alması durumunda taraflar hakimden, Türk Medeni Kanunu’nun 197/son ve 336/2. maddeleri kapsamında bir önlem olarak geçici velayet düzenlemesi talebinde bulunabilirler.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/16299 E. 2016/3071 K. 

Velayet kamu düzenine ilişkindir. Yargılamanın her aşamasında re’sen göz önünde bulundurulur. Davacı anne dava dilekçesinde müşterek çocuklar ve kendisi için nafaka isteği ile birlikte çocukların geçici velayetlerinin de kendisine verilmesini talep etmiştir. Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim velayeti eşlerden birine verebilir (TMK m.336/2). Toplanan delillerden; tarafların ayrı yaşamaya başladığı ve müşterek çocuklar 2001 doğumlu … ve 2006 doğumlu … ‘in anne yanında kaldığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında; Türk Medeni Kanununun 197/son maddesi kapsamında bir önlem olarak, geçici velayet düzenlemesi yapılması gerekirken, bu talep hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemesi usul ve yasaya aykırı olmuştur. 22.02.2016

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir