Boşanma Davası Nasıl Açılır?

boşanma davası nasıl açılır

Yasal yolla yapılan bir evliliğin, geçerli boşanma nedenlerinin var olmasıyla boşanma davası açılarak sonlandırılmasına “boşanma” denir.

Boşanma davası, aile mahkemesinde yürütülen bir dava türüdür. Dava çekişmeli açılacağı gibi anlaşmalı boşanma davası şeklinde de açılabilir.

Boşanma davası sürecinde, çocukların velayeti, nafaka, maddi ve manevi tazminat vb. birçok konuda hukuki sorunların da çözülmesi sağlanır. Tabi bu sorunların içinde mal paylaşımı durumu bulunmamaktadır.

Mal paylaşımı davası boşanma davasından ayrı bir dava olarak açılmalıdır. Mal paylaşımı davası boşanma davasıyla aynı anda açılabileceği gibi boşanma davasından sonra da açılabilir.

Boşanma Davası Açmak İstiyorum Ne yapmalıyım?

Evliliğim artık yürümüyor, eşimle anlaşamıyoruz boşanmak istiyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum, nasıl dava açacağımı bilmiyorum diye düşünebilirsiniz. Öncelikle boşanma kararınızdan emin olduktan sonra neden boşanacağınıza dair sebeplerinizi belirlemeniz gerekir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, boşanmaya karar verdikten sonra boşanma sebebinizi belirlemeniz gerekiyor.
Türk Medeni Kanunu 161-166. Maddelerde boşanma sebepleri belirtilmiştir. Zina, Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, Terk, Akıl hastalığı, Evlilik birliğinin sarsılması nedenlerinden bir veya birkaçının bulunması halinde boşanma davası açılabilir. Boşanma sebeplerinizi belirledikten sonra usule uygun bir dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemede boşanma davanızı açmanız gerekir.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır? 

Boşanma davasını avukat olmadan açmak isteyen kişiler olabilir. Bu nedenle boşanma dilekçesi nasıl olmalı sorusunun cevabını yazdık.  Davanızın lehinize sonuçlanması için boşanma dilekçesinin doğru ve eksiksiz bir şekilde yazılması çok önemlidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) md. 119’da dava dilekçesinin içeriğinde ne olması gerektiği açık bir şekilde belirtilmiştir. Boşanma davası dilekçesinde boşanma sebeplerinin belirtilmiş olması ve boşanmaya ilişkin tüm hukuki gerekçeleri içermesi gerekmektedir. Dilekçede sebeplerinize dayanak olarak tüm delillerini göstermeniz gerekir. Dilekçede, var olması halinde tedbir talebiniz ve diğer talepleriniz eksiksiz olarak belirtilmesi gerekir. Dilekçede eksik kısımların bulunması halinde hak kaybına uğrayabilirsiniz. Bu nedenle hak kaybına uğramamanız ve davanızın olumlu bir şekilde sonuçlanması için alanında uzman bir avukattan yardım almanızı öneririz.

Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Boşanma davasını avukat olmadan açmak isteyen kişilerin bu konuda dikkatli davranması gerekir. Dikkatli davranması gereken durumlardan biri de davasını nerede açması gerektiğidir. Boşanma davasının yetkili ve görevli mahkemede açılması gerekir.

Boşanma Davasında Görevli Mahkeme

Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile mahkemesi kurulamayan yerlerde Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yargılama Usullerine Dair Kanun kapsamına giren dava ve işlere, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Asliye Hukuk Mahkemesince bakılır. Yani eğer davayı açmanız gereken yerde Aile Mahkemesi yoksa boşanma davasını Asliye Hukuk Mahkemesinde açabilirsiniz.

Boşanma Davası Yetkili Mahkeme

Boşanma ile ilgili merak edilen sorulardan bir tanesi de “Boşanma Davası Nerede Açılır?” sorusudur. Boşanma davalarında yetkili mahkeme Medeni Kanun 168’e göre 2 şekilde belirlenir:

  • Boşanma veya ayrılık davaları, eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir. Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Yani ikametgahının bulunduğu yerdir.
  • Boşanma davasından önce eşlerin son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde de dava açılabilir.

Yani boşanma davası davacı ve davalının yerleşim yerinde açılabileceği gibi, eşlerin birlikte son 6 ay oturdukları yerde de açılabilmektedir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun cevabı boşanmanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasına göre değişmektedir.

Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede sonuçlanmaktadır. Davanın kesinleşmesi ise duruma göre 1-3 ay arasında değişebilmektedir.

Çekişmeli boşanma davası ise, davanın bakacağı mahkemenin iş yükü, dava delillerinin toplanması ve mahkemeye sunulması, tebligatların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı, mahkemenin gerekli araştırmayı yapması için gerekli gördüğü yerlere müzekkere yazması gibi daha sayabileceğimiz bir sürü etken dava süresini etkilemektedir. Dava süresi ortalama olarak 1-3 yıl arasında değişiklik göstermektedir diyebiliriz.

Boşanma Süreci Nasıl İşler?

Boşanma süreci, anlaşmalı veya çekişmeli olmasına göre değişecektir. Anlaşmalı boşanma davasında; Boşanma protokolü, dava dilekçesi ve gerekli diğer tüm evraklarla birlikte mahkemeye başvurduktan sonra görülecek ilk duruşmada anlaşmalı boşanma davası sonuçlanabilecektir. Çekişmeli boşanma davası ise daha uzun ve yorucu bir süreç olacaktır. Çekişmeli boşanma çoğu zaman 1-2 duruşmayla bitmeyen davalardır. Dava konusu ve diğer tüm etkenlere bağlı olarak bu süreç daha uzun sürebilmektedir.

Anlaşmalı boşanma hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Çekişmeli boşanma hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Boşanmak İçin Gerekli Evraklar 

Boşanma davalarında en önemli belge doğru ve eksiksiz yazılmış bir dilekçedir. Boşanmaya ilişkin delil olabilecek belgeler de çok önemlidir. Boşanmak isteyen tarafın davayı açarken bu delilleri toplaması ve mahkemeye sunması gerekmektedir. Eğer boşanma anlaşmalı boşanma ise dilekçe haricinde boşanma protokolü de gerekmektedir.

Boşanma İçin Avukat Şart Mı?

eşimden boşanmak istiyorum bunun için avukat tutmalı mıyım? Boşanma davanızın lehinize olacak şekilde hızlı ve doğru bir şekilde sonuçlanabilmesi için mutlaka aile hukuku alanında tecrübeli bir avukatla görüşmenizi önemle tavsiye etmekteyiz. Dava sürecinde gözden kaçıracağınız bir durumdan dolayı davayı kaybedebilir maddi ve manevi olarak zarara uğrayabilirsiniz. Bu nedenle uzman boşanma avukatına danışmanız sizin için son derece önem arz eder.

Boşanma Dilekçesi Örneği

Boşanma davası dilekçe örneği için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi ve hukuki destek için bizimle İLETİŞİME geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

  1. Avatar
    Aylin D. Cevapla

    Merhaba 9 aylık evliyim ve boşanmak istiyorum. Anlaşmalı 1 yıl olmadan olmuyormuş bide protokol de hiç bir talepte bulunmadan imza atınca mahkemede nafaka istenilebiliyor mu?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, dediğiniz gibi anlaşmalı boşanma için en az 1 yıl evli olmak gerekiyor. 1 yılınız dolmadığı için hazırlayacağınız protokol de geçersizdir. Eğer 1 yıl beklemek istemiyorsanız uzman bir avukattan yardım alarak çekişmeli bir boşanma davası açmanız sizin lehinize olacaktır. Saygılarımızla

  2. Avatar
    Hakan A. Cevapla

    Ben Almanyada boşandım fakat türkiyede hala boşanmamış görünüyorum, bunu çözebilirmisiniz? Lütfen bana yardımcı olun.

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhabalar, boşanma tanıma tenfiz davası açmanız gerekmektedir. Uzman bir avukattan hukuki destek almanız daha hızlı ve iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Saygılarımızla

  3. Avatar
    helin D. Cevapla

    çekişmeli boşanma davası dilekçesi tam olarak nasıl yazılıyor? bunun için avukat şartmı yoksa şahsi olarak başvurabiliyormuyum mahkemeye?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhabalar, dava için avukat tutmak zorunda değilsiniz. Dilekçenin belli zorunlu unsurları vardır. Bu unsurların eksik olması halinde dilekçeniz işleme alınmayabilir. Ayrıca dilekçenin açık bir dille anlaşılır bir biçimde yazılması gerekir. Dava dilekçenizde hukuki sebeplerinizi doğru bir şekilde belirtmeniz gerekir. Bu sağlıklı bir dava süreci geçirilmesi adına size mutlak fayda sağlar. Dilekçenizi bir avukat aracılığıyla yazdırmanız veya dava takibini bir avukatla sağlamanız sizin lehinize bir sonuç doğuracaktır. Saygılarımızla

  4. Avatar
    hüseyin H. Cevapla

    dün akşam eşimle oturup konuştuk karşılıklı anlaştık boşanmak istiyoruz. En hızlı şekilde kaç günde boşanırız ? Bize yardımcı olabilir misiniz ?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhabalar, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak mahkemeye derhal başvurabilirsiniz. Uzman bir avukattan yardım almanız işlemlerin daha hızlı ve sağlıklı yürümesini sağlar. İletişim adresimizden bize ulaşabilirsiniz. Saygılarımla

  5. Avatar
    Sinem d. Cevapla

    Merhaba, eşimle boşanma aşamasındayız, eşimin beni aldattığını düşünüyorum. Tazminat ve nafaka alarak boşanmak istiyorum yardımcı olur musunuz?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, çekişmeli boşanma davası açılması gerekir. Şartlar uygun olduğu takdirde nafaka ve tazminata hak kazanabilirsiniz. İletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. İyi günler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir