Araç Alış Satışında Dikkat Edilecek Durumlar

Araç Alış Satışında Dikkat Edilecek Durumlar

Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araba alırken nelere dikkat etmeli? Araba satarken veya araba alırken dikkat edilmesi gereken dolandırıcılık yöntemlerinden bazılarını aşağıda görebilirsiniz.

  • Kapora Dolandırıcılığı : Dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerden biridir. Genelde internet üzeri ilanlarda sahte bir araç ilanı koyarak alıcı kişilerin dikkatini çekmeye çalışırlar. Bu dikkat çekme genelde fiyatın piyasaya göre daha uygun gösterilmesi şeklinde olmaktadır. Dolandırıcı kişi fiyatı uygun göstererek alıcının aklını çelmekte, alıcı da aracı kaçırmamak için dolandırıcıya kapora göndermektedir.

Bu tür durumlar için öncelikle aracın ruhsatını ve belgelerini görmenizde fayda vardır. Yüz yüze görüştüğünüz durumlarda ise arada yazılı bir sözleşme olması, ruhsat ve satıcının kimlik fotokopisi ya da fotoğrafı olması kendinizi garanti altına almanıza yardımcı olacaktır.

  • Aracın Kilometresi İle Oynanması : Dolandırıcılar araç satışını kolaylaştırmak için aracın kilometresini düşük gösterebilirler. Ancak ekspertiz raporu bu durumu da açığa çıkarabilir. Bu sebeple bir alıcının kesin olarak almak istediği bir aracın ekspertiz raporunu görmesinde fayda vardır.
  • Pert Araçlar : Pert bilgisi 45 gün sonra sistem kayıtlarına geçtiği için dolandırıcıların pert aracı sağlammış gibi satması kolay oluyor. Bu nedenle mutlaka bir ekspertize götürmenizde fayda vardır.

Noter Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Noter öncesi işlemler araç satıcıları için önemlidir. Çünkü aşağıdaki belirtilen işlemlerin olmadığı durumlarda noter satışı onaylamayacaktır.

  • TÜVTÜRK Araba Muayene Sorgulama
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Cezası Kontrolü

Araç Alış Satışlarında Para Gönderirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç satışlarında en sık rastlanan sorundur. Aracı kimden alıyorsanız parayı o kişinin hesabına göndermeniz en garantili yol olacaktır. Ayrıca aracı kime satıyorsanız paranın alıcı kişiden gelmesine dikkat edin.

En güvenilir yollardan birisi de blokeli sistemdir. Araç satışı yapılırken alıcının parayı blokeli olarak ödemesi en güvenli yollardan biridir. Blokeli yöntem banka aracılığıyla yapılmaktadır.

Satıcı parayı almadan satışı gerçekleştirmez. Bu sebeple satıcıya blokeli ödeme yaparak noter işlemleri bittikten sonra blokeyi kaldırmak en doğru olanıdır. Bu sayede iki taraf için de en güvenli ve sağlıklı yol sağlanmış olacaktır.

Diğer önemli bir yol ise, 1 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe giren noterlik işlemlerinde güvenli ödeme sistemidir. Türkiye Noterler Birliği’nin “Güvenli Ödeme Sistemi’nin kurulması ve işletilmesi” konusunda yetkilendirilmesi ile birlikte satış bedeli ile aracın mülkiyeti eş zamanlı olarak devredilebilecek.Güvenli Ödeme Sistemi ile birlikte, aracın devir işlemi ve para transferi aynı anda noter huzurunda yapılacak. Satış bedeli, noterde işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçmeyeceğinden, yeni dönemde satıcının notere gelmeme veya noterde işlemi gerçekleştirmeme riski ortadan kalkmış olacak. Bu şekilde hem alıcı hem de satıcının herhangi bir güven sorunu kalmayacaktır.

Araç Satın Alırken Açıklama Kısmına Ne Yazılır? 

Satın alacağınız aracın marka model ve plakasını ve satış bedeli olduğunu mutlaka açıklama kısmına girmelisiniz. Örneğin: “2024 Model Seat Ateca 34 ABS 33398 plakalı aracın satın alma bedeli” 

Araç Kapora Açıklaması

Araç satın alırken önden bir ödeme isteyen satıcılar olabiliyor. Güven oluşturan satıcının hesabına kapora gönderirken dekontta aracın bilgileri ve ücretin kapora olduğuna dair mutlaka açıklama yapmanız gerekmektedir.

Araç kaporası, Türk Borçlar Kanunu’na göre yasaldır ve sözleşme ile kayıt altına alınabilir. Kapora için öncelikle satılacak araç için alıcı ile bir ücret üzerinde anlaşılması gerekir. Bu ücretin bir kısmı satıcı tarafından kapora olarak alınabilir.

Araç Satarken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Satış bedelinin mutlaka aracı alan kişiden gelmesine dikkat edilmelidir. 3. bir kişiden gelecek olan parayı kabul edeceğiniz takdirde de bu bedel için yapılan açıklama son derece önemlidir.

Araç Satışında Elden Ödeme

Araç satarken veya araç alırken ödemelerin banka yoluyla yapılmasını önermekteyiz. Aksi takdirde ileride hukuki sorunlarla da karşılaşabilirsiniz.

Yüksek tutarda nakit para taşınması güvenlik için sıkıntı yaratabilir. Bunun yerine yüksek meblağlı ödemeler için havale, çek ve EFT gibi transfer yöntemlerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Bu nedenle hem alıcının hem de satıcının güvenliği için nakit ödeme önerilmemektedir.

Araç Satışında Güvenli Ödeme

Araç satışı sırasında alıcının parayı blokeli ödemesi en güvenli yöntemlerden bir tanesidir. Noter üzerinden satış işlemini gerçekleştirdikten sonra, size verilecek satış belgesi ile bankaya gidip blokeyi kaldırabilir ve parayı çekebilirsiniz.

Blokeli para transferi dışında diğer bir güvenli ödeme yolu ise blokeli çek yöntemidir. Bu yöntemde yine banka kullanılmaktadır. Blokeli para transferinde olduğu gibi önce noterde aracı alıcıya devretmeniz gerekir. Noter işleminden sonra bankaya gidip blokeyi kaldırarak ödemeyi alabilirsiniz.

Araç Satın Alırken Noterde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araba satarken noterde dikkat edilmesi gerekenler? Alıcının kimlik bilgileri satıştan önce incelenmelidir. Özellikle blokeli havaleyi yapan ya da blokeli çeki veren kişi ile noter üzerinden araç devrinin gerçekleştiği kişinin aynı olması gerekmektedir. Araba satın alırken veya araba satarken mutlaka güvenli ödeme sisteminin kullanılmasını önermekteyiz.

Araç Satın Alırken Ekspertiz Zorunlu Mu?

Araç alırken ekspertiz yaptırmak zorunlu değildir. Ancak daha sonra çıkabilecek olumsuz durumlara karşı önlem almak için mutlaka ekspertiz yapılmasını önermekteyiz.

Araç Satış Sözleşmesi Örneği

İşbu sözleşme …………………….. tarihinde

(1) …………………….. (“Alıcı”) ile

(2) …………………….. (“Satıcı”) arasında aşağıdaki şartlarla akdedilmiştir:

1) Satıcının aldığını kabul ettiği toplam …………………..TL karşılığında, Satıcı Alıcı’ya aracı (“Araç”) satmakta ve devretmektedir:

Markası:                                        Model:

Ruhsat No.:                                  Şase No:

Yapım Yılı:                                    KM:

Renk:                                            Ekstralar:

2) Satıcı,

  • Aracın sahibi olduğunu,
  • Aracı satmak için yasal hak sahibi olduğunu,
  • Araç’ın üzerinde rehin ve ipotek olmadığını,
  • Araç’ın bir taksitle satış sözleşmesine konu olmadığını

Alıcı’ya taahhüt eder. Satıcı ayrıca şunları da taahhüt eder:

………………………………….

3) Satıcı, Araç kendi mülkiyetindeyken aracın kilometresinin değiştirilmediğini veya bağlantısının kesilmediğini ve Satıcının en iyi şekilde bildiği kadarıyla yukarıda yazılı km’yi gösteren km göstergesinin

( ….. ) gerçek km’yi gösterdiğini

taahhüt eder.

4) Alıcı işbu sözleşmenin imzalanmasından sonra 1 hafta içinde trafik tescilini yaptırarak aracın ruhsatını üzerine alacaktır.

5) İşbu sözleşmeden doğan tüm uyuşmazlıklarda yetkili mahkemeler İstanbul mahkemeleridir.

Taraflar yukarıda yazılı tarihte işbu sözleşmeyi imzalamışlardır.

 SATICI                                         ŞAHİT                                                  ALICI

Araç satışı yaparken veya araç alırken hukuki destek için bizimle İLETİŞİME geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir