Eşlerin karşılıklı anlaşarak evlilik birliğini sonlandırmak istemelerine “Anlaşmalı boşanma” denmektedir. Evlilik birliğini en hızlı ve daha az masrafla bitirmenin yolu anlaşmalı boşanmadır. Eşlerden hangisinin kusurlu olduğu anlaşmalı boşanmada önemli değildir. Anlaşmalı boşanmada, boşanma nedeni evlilik birliğinin temelden sarsılması nedenine dayanmaktadır. Tarafların artık evlilik birliğini sürdüremeyecek olduğu anlamına gelmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Avukat Şart Mı?
Anlaşmalı boşanmada avukata gerek var mı? Sık duyduğumuz soruların başından gelmektedir. Kişilerin karşılaştığı hukuki uyuşmazlıklarda mahkemede avukatla temsil bazı istisnalar dışında şart değildir. Taraf ehliyetine haiz her kişi kendi davasını takip edebilme ve kendini temsil etme hakkı vardır. Aile mahkemesinin görev alanına giren anlaşmalı boşanmada avukat şart değildir. Boşanmak isteyen eş kendi başına da boşanma davası açabilir.
Her ne kadar anlaşmalı boşanmada avukat zorunluluğu bulunmasa da davayı uzman boşanma avukatı aracılığıyla açmanız hak kaybına uğramanıza engel olacaktır.
Anlaşmalı Boşanmada Avukat Ücretini Kim Öder?
Anlaşmalı boşanma davasında avukat ücretini, kim öder sorusunun cevabı tarafların inisiyatifindedir. Taraflardan biri avukat tutmuşsa, avukat tutan taraf aldığı hukuki hizmetin karşılığı olarak avukatlık ücretini ödemek zorundadır. Kanun koyucu, avukatların müvekkilleriyle ilişkisinde vekaletname olmadan ücretsiz hizmet vermesini yasaklamaktadır. Taraflar avukat ücretinin kimin tarafından ödeneceğine de serbestçe karar verebilir.
Anlaşmalı Boşanmada Tek Avukat Yeterli Mi?
Anlaşmalı boşanma davasında yukarıda da değindiğimiz üzere avukatla temsil zorunlu değildir. Bu nedenle eşler mahkemede kendilerini temsil edebilirler. Ancak taraflar avukat tutmak istiyorlarsa bunda hiçbir hukuki engel bulunmamaktadır. Taraflardan sadece biri için de avukat ile çalışılması yeterlidir.
Anlaşmalı Boşanmada Devlet Avukat Veriyor Mu?
Anlaşmalı boşanmada baro avukat verir mi? Bu durumda adli yardıma değinmek gerekir. Bu ilke maddi gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Adli yardım şartlarını taşıyan kişilere barodan bir avukat verilmektedir.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Ücreti
Avukatsız anlaşmalı boşanma davasında ücret olarak sadece mahkemeye başvurma harcı, peşin harç ve gider avansı ödenecektir.
Anlaşmalı boşanma avukatsız ücreti için başvurma harcı 427,60 TL, peşin harç 427,60 TL ve gider avansı da 1.120,00 TL dir.
Avukatsız boşanma davası açma ücreti 2024 için toplamda 1975,20 TL tutacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Avukatsız Nasıl Olur?
Anlaşmalı boşanma için avukat şart değildir. Ancak her ne kadar basit bir dava gibi gözükse de anlaşmalı boşanma davasında mutlaka uzman bir avukatla çalışmanızı öneririz. Avukatsız bir şekilde anlaşmalı boşanma davasını sonuçlandırmanız halinde geri dönüşü mümkün olmayan zararlar görebilirsiniz.
Avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmak için öncelikle anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünü usulüne uygun hazırlamanız gerekir. Daha sonra dava açacağınız adliyeye giderek orada gerekli harçları ödedikten sonra anlaşmalı boşanma davanızı açabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Avukat İstanbul
Anlaşmalı boşanma avukatı İstanbul, müvekkili en iyi şekilde temsil etmek ve müvekkilin lehine sonuç almak amacıyla görev yapmalıdır. Hukuk büromuz İstanbul Anlaşmalı Boşanma Avukatı olarak ihtiyaç duyan vatandaşlara hizmet için her zaman hazırdır.
Anlaşmalı Boşanmada Avukat Gerekir Mi?
Anlaşmalı boşanmada avukat gerekli mi? Anlaşmalı boşanmada avukat gerekli değildir. Ancak hak kaybına uğramamanız için uzman bir boşanma avukatı ile anlaşmalı boşanma davasını yürütmenizi tavsiye ederiz.