Yurtdışı Çıkış Muvafakatname
Çocuğun yurtdışına çıkabilmesi için eğer ebeveynler evli değil ise velayeti altında olmadığı ebeveyni; eğer evli ise her iki ebeveynin de onayının olduğu bir izin belgesi gereklidir. Bu izin belgesine Muvafakatname denir.
Müşterek Çocuğun Yurtdışına Çıkış İzni Nedir?
Velayet altında bulunan çocuğun yurtdışına çıkış için velayeti altında olmadığı ebeveyninden alınan izindir. Müşterek çocuğu olan boşanan çiftler arasında çıkan bu sorun çocuğun yurt dışına tek başına veya velayeti altında olduğu kişi ile beraber gitmesi olarak karşımıza çıkar.
Velayeti Annede Olan Çocuğun Babanın Onayı Olmaksızın Yurt Dışına Çıkışı
Türk hukuk kurallarına göre velayeti annede olan çocuğun yurtdışına seyahat, eğitim gibi sebeplerle çıkması durumunda babadan yurt dışına çıkış için izin alınmasına gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda seyahat edilecek ülke yurtdışına çıkış için babadan alınacak izin belgesi talep edebilmektedir. Çocuğun yurt dışına çıkarılması olayında muvafakatnameye ihtiyaç olup olmadığı husus her somut olayın özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması Muvafakatname Nereden Alınır?
Yurtdışı için muvafakatname nasıl alınır? Çocuğun yurtdışına çıkışı için gerekli olan muvafakatname noterden alınmaktadır. Bu muvafakatnamenin geçerli olabilmesi için 18 yaşından küçük bireyin tüm yasal veli/vasileri tarafından imzalanmış olması gerekmektedir. Tüm noterlerde muvafakatname örneği bulunmaktadır. Gideceğiniz ülkenin vize başvuru kuralına göre eklemeler yapılması gerekmektedir.
Çocuğun Yerleşmek Üzere Yurtdışına Çıkarılması
Boşanma ile beraber velayet verilen kişi müşterek çocuğa bakmakla yükümlü olsa da diğer ebeveynin de çocukla belirli günlerde görüşme hakkı bulunmaktadır. Eğer bu velayet hakkı suistimal edilirse diğer eş velayet hakkının yeniden incelenmesi için aile mahkemesine başvurarak velayetin kendisine geçmesini talep edebilir. Yani diğer eşin çocuk üzerinde olan hakları da gözetilmelidir. Çocukla ilgili bu durum Lahey Sözleşmesi gibi sözleşmelere de konu olmuştur. Müşterek çocuğun yerleşim yerinin başka ülkeye taşınması durumunda Lahey Sözleşmesi’ne göre diğer ebeveyn çocuğun iadesini talep edebilir.
Velayet Altındaki Çocuk İçin Yurtdışı Yasağı Konulabilir mi?
Velayeti olan eşin çocuğu kaçırmak gibi amaçlarla diğer tarafın çocuk ile olan haklarını kısıtlamak amacıyla yurtdışına çıkma durumu var ise çocuğun menfaati gözetilerek çocuğa yurtdışı yasağı getirilmesi mümkündür. Bunun için durumun delillerle ispatlanması gereklidir. Bahsi geçen deliller, kuvvetli şüphe niteliğinde olmalıdır.
18 Yaş Altı Yurtdışı Muvafakatname
18 yaşından küçük kişilerin yurt dışına çıkabilmesi ve vize başvurusunda bulunabilmesi için, yasal vasileri tarafından noter aracılığı ile verilmiş izin yazısına “muvafakatname” denir. 18 yaşından küçük kişiler yasal vasilerinin her ikisi olmadan yurt dışına seyahat edebilmesi için noter onaylı muvafakatname almak zorundadırlar.
Yurtdışı Muvafakatname Geçerlilik Süresi
Yurtdışına götürülecek olan çocuk için verilen muvafakatname son 6 ay içinde düzenlenmiş olmalıdır. Muvafakatname için ilgililer herhangi bir süre belirleyebilir. Belgede hangi süre belirlendiyse o süre geçerli olacaktır.
Yurtdışı Muvafakatname Ücreti 2023
Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması Muvafakatname Noter Ücreti ne kadardır? Yurtdışı muvafakatname ücreti muvafakatin kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Gideceğiniz noterde muvafakatname ücretini öğrenebilirsiniz.